Rambo ilyen laptopot használna

Vágólapra másolva!
Leginkább egy hidegháborús akciófilmbe illik az amerikai Getac katonai noteszgépe: a majdnem hatkilós monstrumot egyaránt lehet a sivatagban és a hóviharban használni - mi egy gyárudvarban tettük próbára a milliós árú szupernotebookot. Videón is megnézheti, kibírta-e a dobálást és a rá zúduló vizet! 
Vágólapra másolva!

A Getac katonai laptopja akkora, mint egy kisebb koffer, designja pedig a régi sci-fi filmek díszleteire hajaz: úgy néz ki, mintha csak Ripley hadnagy hagyta volna hátra egy elhagyatott űrbázison az alienektől való menekülés közben. Sőt, azon se lennénk meglepve, ha a következő Rambóban Stallone egy ilyen géppel hackelné a terroristák rendszereit Burmában - az A790-es modell ugyanis katonai felhasználásra is alkalmas.

Bár a Getac nem egy ismert márkanév, mint megtudtuk, a cég már jó ideje gyárt ipari és katonai alkalmazásra szánt hordozható számítógépeket. Itthon az Albacomp kezdte nemrég árulni a strapabíró masinákat négyféle változatban, 7-800 ezer forint körüli indulóártól. A cég udvarán az 5,8 kilogrammos tömegével akár kézifegyvernek is beillő típusát vettük kezelésbe.


Nézze meg videón a laptopot! (lejátszás teljes képernyőn)

Víz-, vér-, és testnedválló

A strapabíró masina promóciós anyagaiban a gyártó egyebek mellett azt ígéri, hogy "a fémburkolat, illetve a por és fröccsenő víz elleni kialakítás lehetővé teszi a felületek gyors fertőtlenítést, ha a készülékre vér, folyadék vagy testnedv került." Mindez elég bizarrul hangzik, pedig egy katasztrófa során ennek is lehet haszna. Az extrém körülmények között való használatot persze csak úgy lehet biztosítani, ha a gép belsejét teljesen leszigetelik, így nyoma sincs a hagyományos laptopokon megszokott szellőzőréseknek, a billentyűk is gumiból készültek, a közöttük lévő réseket pedig leszigetelték.

Mint megtudtuk, az A790-est egy ugyanolyan Intel Core Duo processzort tartalmaz, mint amelyet sok átlagos noteszben is alkalmaznak, ebben a típusban nem ventilátor végzi a hűtést, hanem hővezető csövekkel vezetik el a lapka által termelt meleget, amely a gép burkolatát átmelegítve távozik.

Forrás: [origo]
Még több fotó a katonai laptopról

A töltő, a hálózati kábel és az USB-csatlakozók a hátoldalon találhatók, mindegyiket gumisapka védi a szennyeződésektől, nedvességtől. A beépített floppy vagy optikai meghajtó használata már körülményesebb, ezekhez ugyanis csak több csavar kitekerése árán lehet hozzáférni, de legalább védve is vannak.

Szibériához kevés, magyar télhez jó

A gyári specifikáció szerint egyébként a katonai masina szélsőséges körülmények között is használható, a működés még 55 Celsius-fokos hőségben is garantált. A mínusz 20 fokban történő használathoz viszont már meg kell rendelni hozzá egy winchestermelegítő egységet is. Ez mondjuk egy téli wardrivinghoz elég Moszkvában, Szibériában viszont már kevés lenne, bár kikapcsolva a Getac laptopja akár a mínusz 40 és plusz 70 fokos hőmérsékletet is túlél.

Forrás: [origo]
A Getac laptop természetes közegében (még több kép)

Az Albacomp az idén kétszáz darabot szeretne eladni a strapabíró noteszgépekből, melyekből létezik kevésbé vaskos és tábla-PC-változat is. Az eddig értékesített példányok egyikét egy barlangfürdőben használják százszázalékos páratartalom mellett, egy másikkal gépek rezgésállapotát vizsgálják olajos, poros környezetben, egy harmadikkal pedig a Ferihegyi reptéren lévő meteorológiai mérőállomásokat kalibrálják be időről időre.

Megreptettük a laptopot

Sivatagban, esőerdőben sajnos nem tudtuk tesztelni, de a forgalmazó udvarán próbára tettük a Getac A790-es képességeit. A hőségbe kilépve rögtön kiderült, hogy a feláras extrák közül érdemes ehhez a géphez olyan kijelzőt rendelni, amely napfényben is látható, az általunk tesztelt alapmodell hagyományos LCD-jén alig láttunk valamit.

Forrás: [origo]
Itt repül a laptop (még több fotó)

A leírás szerint a katonai laptopnak meg se kottyan, ha egy méterről leejtik, mi ezt néhányszor meg is tettük, ráadásul bekapcsolt állapotban. A gépnek csakugyan nem lett baja, azt leszámítva, hogy az akkumulátort védő egyik lemezke kallantyúja letört. Ez valószínűleg gyári hibás példány lehetett, mert eleve lötyögött, nem pattant a helyére.

Szereti a vizet

Vér és egyéb testnedvek híján egy palack ásványvízzel teszteltük a notebook vízállóságát, összesen másfél liternyit öntöttünk a billentyűzet és a képernyő kellős közepébe. A masina csuromvizes lett, de a Windowst gond nélkül használhattuk tovább, egyedül az volt zavaró, hogy az érintőpadot nehéz volt használni a rajta összegyűlt víz miatt.

Forrás: [origo]
Bírta a vizet (még több kép)

Vélhetően kevés magánember fog itthon Getac katonai laptopot vásárolni magának, ami főként a magas ár következménye: az A790-es ára alapkiépítésben alulról érinti az egymilliót, egy komolyabb konfiguráció ára azonban ennél jóval magasabb is lehet. Az alapcsomagban egy 104 wattórás, azaz elég nagy teljesítményű akkumulátor található, de ha ez nem lenne elég, további két extra akkut is be lehet pakolni a gépbe többek közt az optikai meghajtó helyére.

A feláras extrák között a már említett winchestermelegítő és a napfényben is látható képernyő mellett HSDPA mobilinternetes modemet, GPS-t, háttérvilágításos gumibillentyűzetet, kesztyűben is használható érintőpadot, wifit, Bluetootht, ujjlenyomat-olvasót és adattitkosító modult lehet rendelni. A gépet egyelőre csak Windows XP-vel szállítja a gyártó, a Vistát ugyanis még nem találták elég kiforrottnak - a katonáknak ezek szerint egyelőre le kell mondaniuk az Aero Glass grafikus felület extráiról, bár valószínűleg ezt nem bánják túlságosan.