Késhet Európában az iPhone

Vágólapra másolva!
Egy amerikai elemző szerint jó esély van arra, hogy az Apple első mobiltelefonja csak késve kerüljön az európai boltokba, s azt sem tartja kizártnak, hogy csak jövőre kezdik majd árulni a kontinensen.
Vágólapra másolva!

A Piper Jaffray cég elemzője, Gene Musnter úgy véli, az európai országokban késhet az Apple mobiltelefonjának bevezetése. Munster azért számít arra, hogy a kontinensen az előzetesen tervezettnél később jelenik majd meg az iPhone, mert az Apple-nek számos helyi mobilszolgáltatóval partnerségre lépnie, márpedig ez a cég által támasztott szigorú feltételek mellett nehéz feladat lesz.

Az Egyesült Államokban ugyanis két éven át egyetlen - s a legnagyobb - operátor, az AT&T értékesíti kizárólagosan a június 29-én debütáló készüléket, melyet kizárólag kétéves hűségszerződéssel vehetnek majd meg az amerikai ügyfelek, a beépített memóriától függően 5-600 dolláros áron. Nem hivatalos információk szerint a hűség lejárta előtti szerződésbontás esetén 175 dollárt kell majd fizetnie az ügyfeleknek.

Nagy sikerre számítanak

A mobilcégnél egyébként jelentős érdeklődést regisztráltak az Apple telefonja iránt, az AT&T két ezer dolgozót vesz fel a készülék premierjére. A szolgáltató várakozásai szerint a premierre a boltokba szállított iPhone-készleteken egy-két nap alatt túladnak majd. A jövő pénteki debütálás előtt másfél órával az Apple és az AT&T boltjai egyaránt bezárnak, s este hatkor kiegészített biztonsági személyzettel, s a vásárlók tömegének kezelésére tréningezett eladókkal várják majd az első vevőket.

Forrás: Apple.com

Sokat tesztelték az iPhone-t

A Tech.co.uk értesülései szerint az Apple-mobilt a duplaannyi ideig tesztelték, mint az egy hagyományos készülék esetében szokásos. Kétszáz technikus nyúzott iPhone-okat két hónapon át: telefonáltak vele irodában, metróban, étteremben, időnként leejtették a kőpadlóra, lefröcskölték, mobilinterneteznek rajta - átlagosan 5 gigabájtos adatforgalmat generálva. A tesztek során például arra derült fény, hogy a telefon hangszórója túl halk, ezt azóta javították is - nyilatkozta az egyik tesztelő a brit online informatikai magazinnak.

A Google-nek tetszik

Az új telefonról a Google elnök-vezérigazgatója, Eric Schmidt is elismerően nyilatkozott a héten egy párizsi sajtóeseményen. Elmondása szerint a készülék egyik fő erénye, hogy kompatibilis a webkettes technológiákkal. Az iPhone-on egy sor Google-szolgáltatás lesz alapból megtalálható, például egy YouTube-videolejátszó, illetve a Google webes- és térképes keresője is.