Milliónyi számítógép a hackerek kezében

Vágólapra másolva!
Az FBI és az amerikai kormány adatai szerint több mint egymillió darabra rúg azoknak a hálózatba kapcsolt gépeknek a száma, amelyek fölött hackerek vették át az irányítást.
Vágólapra másolva!

A megdöbbentő számadatra a szövetségi nyomozóhivatal nemrégiben lezárult "Operation Bot Net" fedőnevű akciójában került sor - adta hírül a Networkwolrd. A nyomozás során a hatóságok azokat a hackerek által birtokba vett számítógépeket igyekeztek felderíteni az interneten, amelyekkel levélszemetet terítenek, adatokat lopnak vagy további rendszerekbe való betöréseket kíséreltek meg a bűnözők.

Zombigépekkel pásztázzák a netet

A "botnet" kifejezés azokra az automatizált szoftverekkel (a robot szó rövidülésével röviden "bot") irányított gépekre, hálózatokra vonatkozik, amelyeket a biztonsági rések felderítésével vesznek birtokba üzemeltetőik. A hackerek minden egyes gépet külön-külön is irányítani tudnak, vagy megbízzák őket egy állandó feladattal, mint például a tömeges spamküldés.

Az akció során az amerikai hatóságok több, nagyüzemben dolgozó hackert le is tartóztattak, akik neve is ismertté vált. A texasi illetőségű James C. Brewer Chicago környékén fertőzött meg kórházi rendszereket, és emellett világszerte több tízezer gépre küldött szét botnet szoftvert. A Kentucky-ban élő Jason Michael Downey-t azzal gyanúsítják, hogy túlterheléses támadással bénította meg kiszemelt áldozatainak rendszereit, a Seattle-ben élő Robert Alan Soloway pedig több tízmillió kéretlen levélben reklámozta saját webáruházát és szolgáltatásait ezzel a módszerrel.

Fő a gondos védekezés

Az amerikai igazságügy-minisztérium szerint azonban valószínű, hogy a mostani fogás is csak csepp a tengerben, mivel esély sincs rá, hogy minden botnet-szoftvernek áldozatul esett gépet felderítsenek. A szakértők ezért arra figyelmeztetnek, mindenki maga gondoskodjon hálózata megfelelő védelméről, beleértve a rendszeres vírus- és kártevő-kereséseket, valamint a tűzfalak vagy egyéb menedzselt biztonsági megoldások gondos üzemeltetését.

Az internetes kártevők számát jól jellemzi, hogy a Google legfrissebb felmérése szerint tízből egy weboldal tartalmaz valamilyen rosszindulatú kódot.