Indul a harc az új Windows hackerei ellen

Vágólapra másolva!
Kiadták az első frissítést a Windows Vistához, hogy kiszűrjék a manipulált példányokat, és a Microsoft a leendő vásárlókat is óvatosságra hívja fel.
Vágólapra másolva!

A Microsoft ezen a héten adott ki egy szoftverfrissítést, amely a Windows Vista november végén megjelent céges változatának manipulált változatait szűri ki. A hackerek a szoftver különböző tesztverzióiból és végleges változatából származó állományokból állítottak össze használható kalózpéldányokat. A frissítéssel megbuktatott példányok 30 nap leteltével korlátozott funkciókkal működnek tovább.

A szoftvercég közleménye szerint a közeljövőben időről időre átvizsgálják a jogtalanul kiszivárogtatott vagy lopottnak tűnő termékkulcsokat, és tüzetesen kivizsgálják a rendszerfájl-manipulációra utaló jelentéseket is. Az illegális kulcsokat vagy blokkolják (korlátozva a funkcionalitást és elérhetetlenné téve ezzel a rendszerfrissítéseket), vagy felszólítják a felhasználót, hogy jogtiszta kulccsal aktiválja újra az operációs rendszert, ellenkező esetben megkezdődik a fentebb is említett 30 napos "próbaidő". Ha a cég manipulált Vistákat talál, akkor elképzelhető, hogy csak a rendszer újratelepítése után teszi majd lehetővé a jogtiszta aktiválást.

A túl korán eladott Vista biztosan hamis

A Microsoft arra is felhívja a figyelmet, hogy a Windows Vista január 30-i megjelenése előtt forgalomba kerülő dobozos, vagy számítógépre előtelepített kiskereskedelmi változatok (Home Basic, Premium vagy Ultimate) biztosan hamisak. A jogtiszta operációs rendszerhez minden esetben Eredetiséget Igazoló Tanúsítvány jár, és ha azt a PC gyártója értékesíti, akkor a hordozó médiát - CD-ket, DVD-ket - is ő látja el márkajelzéssel, s a lemezeken annak a Microsoft szoftvernek a neve is olvasható, amelynek futtatására a számítógép licenccel rendelkezik.

Mint arról hírt adtunk, a Windows Vista céges változatához egy olyan törést is terjesztenek, amely egy licenckezelő szerver lemezképének másolatával teszi lehetővé az operációs rendszer aktiválását. A Microsoft legutóbbi közlése szerint még csak vizsgálja, hogyan szűrhetné ki az így használatba vett kalózmásolatokat. A trükk egyébként nem tökéletes, mivel az így használt Vistát rendszeresen újra kell aktiválni, és az online eredetiségvizsgálat is megbuktatja a módszert.