Bill Gates és Steve Jobs egy színpadon

Vágólapra másolva!
A két rivális számítógépes guru nem gyakran találkozik egymással a nyilvánosság előtt, így a D 2007 konferencián megejtett nyilvános vitájukat - vagy inkább beszélgetésüket - méltán nevezhetjük történelmi eseménynek.
Vágólapra másolva!

Bár az Apple mostanában sugárzott csipkelődő reklámjai és beszólásai (a Windows Vista sok újítása lopás, és hasonlók) miatt sokan erre vártak, Gates és Jobs nem esett egymásnak a Wall Street Journal által szervezett szerdai beszélgetésen, sőt: mint a konferenciáról közzé tett videókból kiderül, nagyon is baráti volt a hangulat.

A moderátorok először azt a kérdést szegezték a két legendás figurának, hogy mit gondolnak a másikról, mivel járult hozzá leginkább a számítástechnika fejlődéséhez. Jobs szerint lenyűgöző, hogy Bill Gates alapította az első igazi szoftvercéget, és másokat megelőzve ismerte fel a szoftver jelentőségét, míg Gates Jobs kockázatvállalási hajlandóságát emelte ki, és azt, hogy beszélgetőpartnere "hihetetlen ízléssel és eleganciával" alkotja meg termékeit.

A közös múlt szép emlékei

A beszélgetés során elkerülhetetlen volt némi nosztalgiázás is, hiszen, bár ezt viszonylag kevesen tudják, az Apple és a Microsoft annak idején partnerként dolgozott együtt: Gates-ék BASIC programnyelve futott az Apple II-n, amit 31 ezer dollárért vásároltak meg. Bill Gates azt is felemlegette, milyen "vicces" volt elrepülni Seattle-ből az Apple-höz pár kazettával, és eladni nekik a szoftvert.

A két cég később, az Apple legendás, 1984-ben bemutatott Macintosh modelljével kapcsolatban is együttműködött, mivel a Microsoft szállított rá irodai szoftvereket. Sőt, mint azt a beszélgetőpartnerek felemlegették nyolcvanas évek közepén az Apple volt a legfontosabb platform a redmondi szoftvercég alkalmazásai számára, mivel a Lotus 1-2-3 szinte teljesen kiszorította őket a PC-s irodai programok piacáról. Az Excel táblázatkezelőt pedig együtt mutatták be annak idején New Yorkban, emlegette fel Gates, "ami szintén jó móka volt."

Riválisok, de nem úgy

Forrás: EPA
Az Apple is segített Gates-éknek

A kilencvenes évek elejéről és a Windows felemelkedéséről szólva Bill Gates elmondta: annak idején nem az volt a tét, hogy az Apple vagy a Microsoft lesz a győztes, hanem az, hogy a grafikus vagy a régi, szöveges felhasználói felület lesz-e a befutó. Gates szerint a 386-os processzorral ellátott PC-k hozták meg az áttörést, és később bebizonyosodott, hogy azoknak volt igaza, akik a grafikus felhasználói felületre tették le voksukat - amit a Windows 95 sikere be is bizonyított.

A két cég rivalizálásáról szólva Steve Jobs elmondta: hibásan gondolkodtak azok, akik szerint ha egyikük nyer, a másiknak vesznie kell. Az Apple-nek ugyanis azt kell észben tartania, hogy milyen az Apple, és nem akarhat Microsofttá válnia. Jobs elmondása szerint soha nem fogják elhódítani a PC-piac 80 százalékát, hiszen 1-1 százalékos piaci részesedés-növekedésnek is örülnek, és nem is ez a cél. Az alapító elsősorban szoftvergyártóként állította be saját cégét is: mint elmondta, az Apple lényege, "bár egy gyönyörű dobozban van", igazából az OS X, és a készülő iPhone is elsősorban a szoftverről szól.

A számítógép, és ami azon túl van

Forrás: EPA
A következő nagy dobás az iPhone

Az Apple-mobil kapcsán a moderátorok Jobsnak szegezik a kérdést: vajon mi lesz a jövő hordozható készülékén? Az Apple alapítója a Gizmodo beszámolója szerint erre nem tudott válaszolni, mondván, "öt éve még fogalma sem volt róla, hogy térkép lesz a befutó", de véleménye szerint azok a szolgáltatások lesznek a meghatározóak, amelyek a hétköznapi életben való eligazodásban segítenek minket. Jobs még ezt megelőzően kiemelte a Google Maps térképalkalmazást, amelynek elmondása szerint a PC-s változatnál jóval fejlettebb verziója lesz az iPhone-on.

A számítógépek jövőjével kapcsolatban Gates egy sor innovációt felemlegetett: a monitort helyettesítő projektorokat, a mozgás- és érintésérzékelő vezérlést, a több ponton érinthető képernyőket, a térhatású grafikát, de az általa elmondottakból nehéz volt kihámozni, hogy igazából mit is gondol a közeljövőről. Szó esett mindenesetre a cég héten bemutatott, asztallapba épített számítógépéről, a Surface-ről is, amely egy valódi munkaasztalt biztosít a felhasználónak, beépített érzékelőkkel.

A beszélgetés egyik legmegindítóbb - és a Gizmodo szerint a közönség soraiban a legnagyobb ovációt kiváltó - momentuma az volt, amikor Steve Jobs felemlegette: amikor "Billel" elkezdték a közös munkát, ők voltak a legfiatalabbak a teremben, most pedig nagyjából ők a legöregebbek - és ezért jó itt lenni. Az Apple-vezér egy Beatles-idézettel folytatta: közös emlékeink messzebbre vezetnek a múltban, mint amilyen hosszú út még előttünk áll (you and I have memories longer than the road that stretches out ahead).

Amit tanulhattak volna egymástól

Bill Gates 1975-ben hagyta ott a Stanford egyetemet, hogy barátjával, Paul Allennel megalapítsa a Microsoftot, amely a PC-s szoftvereknek és a Windowsnak köszönhetően a világ legnagyobb szoftvercége lett. Steve Jobs és Wozniak pedig 1976-ban hozták létre az Apple Computert, öt évvel az első IBM személyi számítógép megjelenése előtt. A cég éléről 1985-ben az igazgatótanács eltávolította Jobs-ot, aki 1997-ben tért vissza annak élére, hogy a csőd széléről virágoztassa fel ismét a vállalatot, többek közt az iPod zenelejátszó megalkotásával.

Később, a kérdésekre válaszolva Jobs azt is elmondta: hihetetlenül szerencsésnek tartja magukat, amiért megtalálták azt, amit szeretnek csinálni, és jókor voltak jó helyen. Gates a fiatal, feltörekvő nemzedéknek adott tanácsában felemlegette: soha nem az üzleti siker vágya hajtotta őket a munka során, Jobs szerint pedig nagyon fontos begyűjteni a tehetséges embereket.

Arra a kérdésre pedig, hogy mit tanulhattak volna egymástól, Gates azt válaszolta, irigyli Jobs "varázslatos" ízlését, ami a termékeket és az embereket illeti. Az Apple-alapító szerint pedig a Microsoft más cégekkel való együttműködési képessége az, ami hiányzott nekik, mivel a kezdetek kezdetén Steve Wozniakkal ketten tolták a szekeret, és nem figyeltek oda az ilyesmire, mivel "nem volt belekódolva" a cég DNS-ébe.