Űrhajó az íróasztalon

Vágólapra másolva!
Mind színes fénycsóváival, mind méreteivel feltűnést kelt a Dell XPS 1710-es notebookja, bár igazából a teljesítménye az, ami figyelemre méltó: halkan dolgozik, és bármi elfut rajta.
Vágólapra másolva!

Sajnos csak "laboratóriumi körülmények között", vagyis a szerkesztőségben, otthon és egy ismerősnél látogatóban próbáltuk ki a Dell XPS M1710-est, LAN-partin nem jártunk vele. Így csak elképzelni tudjuk, milyen reakciót vált ki a bámészkodó játékostársak körében, amikor a táskából előhúzzuk a jókora, több mint négy centiméter vastag notebookot, az asztalra helyezzük, bekapcsoljuk, és kigyúlnak rajta a külső ledek fényei.

Látványos, de nem túl hasznos világítás

Az amerikai gyártó játékgépe ugyanis díszkivilágítása teljes pompájában úgy néz ki, mint egy felszállni készülő űrhajó. Az egér érintőfelületén XPS felirat izzik, csakúgy, mint a gép fedelén, és elöl a hangszórók, oldalt pedig a hűtőbordák világítanak, ami nagyon jól néz ki egy félhomályos szobában, sőt, ez utóbbi három fényforrás színét tetszés szerint szabályozni is lehet. Akárhányszor megmutattuk a gépet valakinek, nem tudtuk megállni, hogy ne játszadozzunk ezzel egy kicsit. Olcsó húzás ez a kis optikai tuning, de hatásos, és már csak az arányai miatt is jól áll a gépnek, hogy legalább ennyivel feldobták a külsejét.

A fedelet felnyitva ugyanis egy hatalmas műanyag felület tárul a szemünk elé: hiába, a 17 hüvelykes kijelző "alatt" van hely bőven, és a tervezők nem iparkodtak kitölteni azt, a billentyűzet szinte elvész benne. Sajnos, bár lenne hozzá hely, ez nem egy teljes, numerikus billentyűkkel ellátott példány, csak egy hagyományos laptop-billentyűzet. Pedig elférne a nagyobb változat - igaz, akkor a felül lévő hangszórónyílásoknak nem lenne hely, de játék közben jól jönnének az extra gombok. A funkcionalitást tekintve egy billentyűzetvilágítás is jól jönne a géphez, de a tervezők nem ebben, csak a látványban gondolkodtak. A hátlap fényei viszont barátságos hangulatvilágításba burkolják a hátteret, ha az ember az asztalra teszi a gépet.

Brutális grafikai kapacitás

De hagyjuk a külsőt, hiszen a játékgépet nem csak ez teszi játékgéppé: izmos hardver is kell bele. Az XPS-sorozat tagjait ennek megfelelően kétmagos Intel processzorokkal szállítja a Dell, amiből a miénkben a leggyorsabb, Core 2-es változat dolgozott, és az Nvidia GeForce 7900-as grafikus kártyája dolgozik bennük. Memóriából maximum 2 gigabájtot, merevlemezből pedig 100-at kaphat egy ilyen konfiguráció. Ha játékosszemmel nézzük a dolgot, akkor csak egy valami hiányozhat: az élethű fizikát szimuláló PhysX-kártya, amelyet asztali gépekbe már szerel a gyártó, de mobil verziója még nem létezik.

Forrás: [origo]
Nézze meg galériánkat!

A gép teljesítménye azonban így is elég volt hozzá, hogy minden új játékot gond nélkül elindítsunk rajta, a maximumra tolt beállításokkal, minden speciális effektust bekapcsolva. Ez azt jelenti, hogy a 17 hüvelykes képernyőn 1920x1200-as (vagyis full-HD) vagy 1600x1200-as felbontásban játszottunk attól függően, melyik szoftvernél hol volt a plafon. Annak érzékeltetésére, hogy ez a hagyományos képhez mekkora, a nagyobbikból mellékeltük a képernyőmentést a galériába: a normál méretű böngészőablak elvész egy ekkora grafikus felületen.

Bár például a FlatOut 2 maximális felbontásban, minden grafikai extrával együtt is tökéletesen futott, a játszhatóság érdekében viszont előfordult, hogy kicsit vissza kellett fognunk magunkat, és ha a felbontásból nem adtunk is alább, de egy-két effektust ki kellett kapcsolnunk.

A GTA: San Andreas például már régi darab, de olyan sok térbeli objektumot rajzol a képernyőre, hogy a zavartalan száguldozás érdekében lejjebb vettünk az élsimításból. A Rainbow Six: Vegas pedig olyan sok különleges hatással dolgozik, hogy azok már "megártanak" a játékélménynek, ezekből is ki kell iktatni néhányat (talán egy PhysX kártya kellene még a fizikai motor alá). Gyönyörködni viszont lehet az újdonságok látványában, mielőtt belevetjük magunkat a játékba, és ehhez kalibráljuk a szoftvereket.

Forrás: [origo]
Nézze meg galériánkat!

A hűtésből alig hallik valami

A jelenlegi átlagos játékválasztékhoz pedig semmi sem hiányzik a gépből, és nem csak a teljesítménye érdemel figyelmet, hanem az is, hogyan nyújtja ezt. Bármilyen erőforrás-igényes szoftvert nyúztunk a gépen, az alig melegedett, és legnagyobb meglepetésünkre a hűtés sem volt zajos. Azt vártuk volna pedig, hogy az XPS-nek nem csak a külseje, hanem a hangja is egy felszálló űrhajóéhoz hasonlít majd - de ehelyett szinte semmit nem lehetett hallani abból, mennyire erőlködik a gép. Melegedést csak akkor érzetünk, amikor rövid ideig ölben használtuk a masinát, ez viszont egyébként sem optimális elhelyezés játék közben.

Vegyes használat - internetezés, játék - mellett majdnem 2,5 órát bírt ki az akkumulátor, bekapcsolt díszkivilágítással. Persze bánhattunk volna ésszerűbben is a géppel, mivel egy külön szoftver segítségével be lehet állítani, hogyan viselkedjen a konnektortól távol, lekapcsolva az olyan áramzabálókat, mint például wifi. A gép teljesítményét persze hálózati adapter birtokában lehet legjobban kihasználni, már csak azért is, mert egy igazi LAN-parti ritkán rövidebb 3-4 óránál. Ennek érdekében a méretes tápegységet is magunkkal kell hordanunk, amihez a gyártó egy XPS-emblémával dekorált hordzsákot mellékel.

Forrás: [origo]
Nézze meg galériánkat!

A középső testvér

Emellett már csak egy külső billentyűzet kell a géphez - hogy az ember szét ne verje a beépített klaviatúrát -, valamint egy egér, és indulhatunk a haverokhoz játszani. Persze a masinát nem csak erre lehet használni, hiszen teljesítményéből adódóan munkához vagy filmnézéshez is megfelel, és Windows Vista alá is tökéletes konfiguráció. Az új Windows viszont játékra egyelőre - meghajtószoftverek híján - nem igazán alkalmas, úgyhogy ezzel még érdemes várni. Mi is csak feltelepítettük, megnéztük, majd le is szedtük róla az új operációs rendszert, az XP visszaállítása pedig simán ment. A rendszerlemez mellett egy driver-CD is jár a géphez, amelyen egy menüt végigkattintgatva lehet "megetetni" az XPS-szel a spéci funkciókat kezelő szoftvereket.

A gépben "extraként" van még univerzális, "öt az egyben" kártyaolvasó, 6 darab USB-port (el is fér ennyi a méretes házon), az S-Video kimenet mellett pedig VGA és DVI monitorcsatlakozó is van rajta. Bár főleg fejhallgatóval használtuk, a beépített hangszórók remekül szólnak, és jól jön használat közben a "Dell-módra" a gép elejére helyezett hangerőszabályzó is. A 17 hüvelykes Dell XPS a gyártó gamer-notebook sorozatának középső tagja: van ilyen gépből hatalmas, 20 hüvelykes, és mini, 12 hüvelykes változat is.

A teszt alapján viszont az M1710-es tűnik ideális választásnak: négykilós súlyával még gyalog is bárhová elviheti magával az ember a karakteres "kis" gépet. Már persze, ha hajlandó játékszenvedélyére több mint félmillió forintot áldozni.