Felturbózza a laptopot a külső videokártya

Vágólapra másolva!
Az alapszintű grafikus képességgel bíró noteszgépeket lehet felturbózni az Asus új találmányával, a külső videokártyával, amely lehetővé teszi a fejlett 3D-s játékok, vagy számítógépes tervezőprogramok futtatását is - igaz, nem túl olcsó.
Vágólapra másolva!

Az olcsóbb noteszgépeket rendszerint kis teljesítményű, így játékok futtatására nem alkalmas grafikus lapkával szerelik fel. Emellett a laptopokban nem lehet kicserélni a videokártyát, így ha a horribilis áron vásárolt masinában lévő chip elavul, az egész gépet cserélni kell.

Erre a problémára kínál megoldást a tajvani cég új fejlesztése, az XG Station . Ez egy külső videokártya, amely bármilyen laptophoz csatlakoztatható, ha az Express Card bővítőhellyel rendelkezik. Az utóbbi egy évben megjelent típusok zöme ilyen, a korábbi noteszgépekben alkalmazott PCMCIA-foglalat nem alkalmas a feladatra, mivel átviteli sebessége túl lassú.

Forrás: [origo]

Felturbózza az irodai laptopot is

Las Vegasban a cég standján élőben mutatta be az eszközt egy irodai használatra kihegyezett laptoppal: a cég mérései szerint a külső grafikus kártya csatlakoztatását követően a gép 3D-s teljesítménye a kilencszeresére nőtt.

A külső perifériát alapból valószínűleg egy izmos Nvidia 7900 GS grafikus chippel a belsejében lehet majd megvenni, de ez is cserélhető lesz utólag. Ha a termék elavulna, a tulajdonos bármilyen új PCI-Express csatlakozóval szerelt grafikus kártyát belehelyezhet majd az XG Stationbe. A játékosoknak szánt eszköz USB-, és fejhallgató-csatlakozót is tartalmaz, képernyőjén pedig a grafikus lapka teljesítményét jeleníti meg, a rajta lévő tekerővel pedig a hangerőt lehet állítani.

Forrás: [origo]
Így kell majd csatlakoztatni

Egy fél laptop áráért

Az XG Station egyik hátránya, hogy csak akkor lehet használni, ha a noteszgép és egy külső monitor közé iktatják, a laptopok saját, beépített monitorával nem működik. Az Asus tervei szerint az év közepétől kezdi árulni a külső grafikus kártyát, amit nem túl olcsón, 600 dollár, vagyis 120 ezer forint körüli áron lehet majd megvenni.