Gates szerint beköszönt a digitális évtized

Vágólapra másolva!
Az év legérdekesebb szórakoztatóelektronikai expóját idén is Bill Gates nyitotta meg: a Microsoft alapítója Las Vegasban a Windows Vista pár újdonságát mutatta be, s úgy véli, meg kell teremteni a kapcsolatot a telefonok, PC-k és egyéb kütyük között. Helyszíni tudósítónk írása Las Vegasból.
Vágólapra másolva!

Bár a rendezvény honlapján január 8-i nyitás szerepel, a show tulajdonképpen már szombaton elkezdődött: az első két nap szakmai fórumait követően vasárnap Bill Gates tartott nagyelőadást, hogy azután hétfőn reggel a nagyközönséget is beengedjék a pavilonok közé. A Microsoft-vezérre érthetően sokan voltak kíváncsiak, este az emberáradat ellepi a megnyitónak helyet adó Venetian Hotel labirintusszerű folyosóit. Vagy fél óra alatt verekedjük át magunkat a tömegen, hogy egy körülbelül két futballpályányi, hatalmas csillárokkal megvilágított bálterembe jutva még másfél órát várjunk a megnyitóra.

Addig is akad látnivaló: a bejáratnál reneszánsz zenekar, a széksorok közötti folyosókon karneváli jelmezes mutatványosok szórakoztatják a közönséget. Közvetlenül a kezdés előtt kezünkbe csúsztatják a Microsoft hivatalos közleményét az eseményről. Gyorsan átfutjuk a papírt: a cég több új terméket és szolgáltatást ígér, de hamarosan élőben is megtudjuk, miről is van szó.

Gates táncol és poénkodik

Elsőként Gary Shapiro, a CES főszervezője lép köszönti az egybegyűlteket, és tőle tudjuk meg: Bill Gates tizedik alkalommal mond nyitóbeszédet az idén negyvenéves szakvásáron. A show jegyében rövid videós összeállítás eleveníti fel a Microsoft-vezér szerepléseinek legviccesebb pillanatait: Gates az egyik bejátszásban Michael Flatley-jelmezben táncol, egy másikban Conan O'Brian, a népszerű amerikai tévés showman ugratja a rakoncátlankodó Windows miatt.

Ilyen felvezetés után érthetően lelkes taps fogadja a végre-valahára színpadra lépő szoftvercézárt. Bill Gates maga is némi poénkodással indít, majd elmondja, milyen lelkesen járja végig minden évben az expót. Igen ám, de hiába a rengeteg multimédiás kütyü, a számítógép, a nagyfelbontású tévé, valami hiányzik: mégpedig a kapcsolat. Ezt a kapcsolatot pedig a Microsoft legújabb alkalmazásai teremtik majd meg közöttük, sejteti a bevezető.

Forrás: [origo]
A Venetian Hotel labirintusszerű folyosói

Megmaradnak a régi doksik a Vistában

A cég "legfontosabb és eddigi legjobb minőségű" termének, a Windows Vistának néhány újításáról is lehull a lepel. A bemutatót a cég egy másik vezetője tartja: a Start menübe beépített keresőt már ismerjük ("nem a dolgok kereséséről, hanem megtalálásukról szól"), és azt is megtudjuk róla, hogy nem csak egy gépen, hanem akár teljes otthoni hálózaton képes felderíteni a dokumentumok hollétét.

Amit viszont eddig nem ismertünk, az a "shadowcopy" nevű szolgáltatás, amely folyamatosan eltárolja dokumentumaink korábbi állapotát. Így annak ikonjára jobbklikkelve a menüből elővarázsolható a helyes munkafázis is, ha az ember véletlenül rosszat mentett volna le. Az előadó megfricskázza az Apple hasonló újítását is, a Time Machine-t (időgép) is, mondván: ez jobb, mint visszamenni az időben. Elszórt nevetés fogadja szavait, nem mindenki veszi a lapot.

Forrás: [origo]
Bill Gates almákkal prezentál

Sok rossz fotóból lehet egy jó

A windowsos újítások sorában megismerhetünk egy fotószerkesztőt, ami az ugyanarról a témáról készült elhibázott képek részleteiből állít össze egy jót. Gates emellett bemutatja a Live.com térbeli modelleket használó műholdas keresőjét, amely valósággal megeleveníti a keresett hely - ez esetben persze Las Vegas - valódi látképét. Kérdés, mikorra készülnek majd térbeli modellek a hozzánk közelebbi városokról is... A leglátványosabb, és eddig még nem látott vistás extra inkább csak tetszetős, mint hasznos: mint kiderül, az új Windows háttérképe nem csak kép, hanem tetszőlegesen kiválasztott film is lehet majd, amihez lesznek benne erre a célra megvágott végtelenített animációk is.

Az újítások legtöbbje természetesen Amerikának szól: vagy csak elsőként debütálnak a tengerentúlon, vagy eleve csak ott lesznek használhatók. Ilyen például a microsoftos előadók által bemutatott számítógépen fogható sportcsatorna, amely folyamatos tájékoztatást ad a megjelölt meccsek eredményeiről is, vagy az Xbox 360-ra letölthető IPTV-s műsortár. Szó esik a windowsos PC-ről, mint vezető videojáték-platformról is: a Live rendszeren keresztül a számítógéptulajok már xboxos partnerekkel is megmérkőzhetnek olyan játékokban, amelyek mindkét platformra léteznek.

Szórakoztató szerver otthonra

Az otthoni játékgépből tehát szórakoztatóközpont, a PC-ből igény szerint hálózatba kötött játékkonzol lehet - a Microsoft a konvergenciában látja a közeljövő útját. Hálózatra pedig házon belül is egyre inkább szükség van: Bill Gates egy újabb viccesnek szánt videóval, egy, a HP számítógépek jelenleg futó tévéreklámját parodizáló bejátszással mutatja be Home Server modelljét.

A család multimédiás készülékeinek adattárolási feladatait ellátó szervergépet a HP-val közösen dobják piacra, és jellegzetessége, hogy szerelgetés és konfigurálás nélkül bővíthető. Az otthoni PC-ről wifin keresztül is rá lehet csatlakozni, és automatikusan készít biztonsági mentéseket a rá bízott anyagokról, például a több ezer családi fotóról. Megint csak jó kérdés viszont, hogy ki vesz az otthoni gépe(i) mellé még egy kis szervert is: még ha könnyű is kezelni, azért átlagon felüli informatikai jártasságot feltételez.

Forrás: [origo]
Kintről csak ez látszik

Windows az autóba és a konyhába is

Az újdonságok között szó esik még a Microsoft és a Ford már általunk is beharangozott autós multimédiás rendszeréről, a Syncről is, amely a "fedélzetre" vitt kütyük kezelését automatizálja. Az előadás vége felé pedig Bill Gates egy kicsit elkalandozik: szokás szerint - mint ahogy tavaly és tavalyelőtt is - egy jövőbeli virtuális otthon interaktív berendezéseit mutatja be. Ez azonban már megint csak a show: a konyhaasztal számítógép-monitorrá változik, és receptet ajánl a rá helyezett hozzávalókhoz, míg a hálószoba falát ténylegesen lapostévék borítják, így távkapcsolóval lehet mindig az alkalomhoz illő "tapétát" választani.

Az előadás Bill Gates futurisztikus játszadozását követően véget ér. A közönség soraiból már ez alatt jó néhányan szivárognak kifelé, és amikor az utolsó blokk is befejeződött, rövid taps után a hallgatóság egy emberként áll fel, hogy kizúduljon a folyosóra. A sok témával alaposan szétaprózott előadás végeztével úgy tűnik: Gates lefutotta rendes kötelező körét, de semmi több.

Láttunk egy-két látványos újdonságot, jó pár olyan szolgáltatást, amelyek ki tudja, mikor jutnak el hozzánk, és néhány bizonytalan jövőjű terméket - lehet találgatni, egy év múlva ilyenkor melyiket emlegetjük még. Korai azonban még ezen gondolkodni, hiszen a CES számunkra épp csak elkezdődött: ideje inkább erőt gyűjteni a holnap kezdődő terepszemléhez, amire már a kiállítási csarnokokban kerül majd sor. Tudósításunkat onnan folytatjuk majd.

Vámosi Gergő