Szupergyors memória kerülhet a kütyükbe

Vágólapra másolva!
A fázisváltó RAM akár ezerszer gyorsabb lehet a jelenlegi memóriakártyáknál, és a bekapcsolás után azonnal használható számítógépet is lehet építeni vele.
Vágólapra másolva!

Az amerikai IBM, a német Qimonda és a tajvani Macronix kutatói közösen fejlesztették ki az úgynevezett fázisváltó memóriát (phase-change RAM, vagy PC-RAM), amelyet a héten mutatnak be az IEEE szabványügyi intézet San Francisco-i konferenciáján. Az újfajta chip áram nélkül is megőrzi meg a rajta tárolt információt, amit azonnal a jelenlegi flashmemóriáknál akár ötszázszor-ezerszer gyorsabban el lehet érni róla.

Kristályrács őrzi az adatokat

Az újfajta RAM sokkal kisebb és csak fele annyi áramot fogyaszt, mint a jelenlegi flashkártyák, így mind a hordozható készülékek - mp3-lejátszók, telefonok, fényképezőgépek -, mind a számítógépek gyártásában áttörést hozhat. A PC-RAM lelke egy germánium-antimon ötvözet, amelynek íráskor a kristályrácsa alakul át az elektromos áram hatására. Attól függően, hogy a chip bitjei tárolnak-e információt, az ötvözet anyaga egy kristályos, vagy egy amorf szerkezetet vesz fel.

Mivel az anyag állapota ezek után állandó, a memória bármeddig megőrzi a benne tárolt információt. Az újfajta ötvözetből ráadásul olyan kisméretű, 22 nanométeres chipek készülhetnek, amit a jelenlegi flasmemóriákkal nem lehet megvalósítani, mivel azok ekkora méretben az elveszítik emlékezőképességét.

A számítógép nem felejt

Az újfajta memóriából nem csak sokkal kisebb méretű, de nagyobb kapacitású hordozható kütyük építhetők, de akár a bekapcsolás után azonnal használható számítógépek is. A flashmemóriákat jelenleg csak a PC-k működésének gyorsítására használják, mivel gyorsabbak, mint a winchester, de nem olyan megbízhatók és tartósak, mint a gépbe szerelt, és csak áram alatt működő RAM.

A fázisváltó memória az IBM mérnökei szerint nem csak a merevlemez, hanem akár a RAM szerepét is átveheti a számítógépekben. Ez lehetővé tenné, hogy a gépet bekapcsolva azonnal hozzáférhetők a kikapcsolás előtt a memóriában tárolt adatok és az akkor futó programok. A közös kutatáson túl a PC-RAM-ot kifejlesztő három cég külön-külön keresi majd az újítás kereskedelmi felhasználásának lehetőségeit. Arról, hogy a technológia mikor jelenhet meg először a boltokban kapható készülékekben, még nincs információ.