Easy Graphic Converter: hasznos kis szoftver

Vágólapra másolva!
Ezúttal egy grafikai fájlkonvertáló segédprogramot mutatunk be, amely elsősorban kis mérete és végtelenül egyszerű működése révén nyerheti el a felhasználók tetszését. A különféle fotó és grafikai formátumok konverziója mellett még a fájlok csoportos átnevezésére és méretezésére is alkalmas.
Vágólapra másolva!

Aki tucatjával, százával, ezrével tárol grafikai vagy fotófájlokat a gépén, az gyakran kerülhet olyan helyzetbe, hogy egy jó adagnyit kell átneveznie, átméreteznie, netán más formátumba konvertálnia.

Az átnevezéshez ott a rég bevált manuális módszer, a Windows Intéző, mely egy-két fájl esetén még rendben is volna, de egy halom fotót már kétszer meggondol az ember. Átméretezéshez és konvertáláshoz többnyire egy szerkesztő funkcióval felruházott képnézegető is megteszi, bár sokszor nincs ilyen opció a programokban, e nélkül pedig ez a munka igen idegőrlő.

A legegyszerűbb megoldás egy apró célszoftver, jelen esetben az Easy Graphic Converter 1.2-es verziója, ugyanis mindhárom alapvető feladatot néhány másodperc alatt megold és még ingyenes is. A szoftver alig több mint egy megabájt helyett foglal, gyors, és megértéséhez sem kell informatikus végzettség.

Elindítás után egy átlátható képernyő jelenik meg, felül öt, alul pedig egy gombbal. A középső - egyelőre még üres - mező a konvertálásra előkészített fájlok listájának van fenntartva. A grafikai fájlok az Add gombbal pakolhatók fel a listára. Ez történhet egyenként, vagy egy egész fájlcsoport hozzáadásával (Add files), illetve egy teljes mappa kijelölésével (Add directory). Utóbbi esetben a mappában található összes grafikai fájl konvertálását elvégzi a szoftver. A konvertálható formátumok száma sajnos nem túl népes. A lista a következő: BMP, DIB, GIF, JPG, PNG, PCX, PSD, TGA, TIFF, WMF, EMF. Alig több, mint 10 formátum, ez kissé szerény, viszont a Photoshop PSD konverzióért egy piros pontot azért megérdemel a szoftver.

Forrás: [origo]

A kiválasztott fájlok tehát a Source file listára kerülnek, ahol nevükön kívül méretük és létrehozások dátuma is látható. A Remove gombbal eltávolítható a listáról egy vagy több kijelölt fájl, a Clear gomb pedig a teljes lista törlésére szolgál. A sor végén található Exit gomb működését talán nem kell részleteznünk: a program bezárására használható. Viszont az előtte lévő Settings már annál érdekesebb. Itt állíthatók be a konvertálás opciói.

Forrás: [origo]

Kattintás után egy külön ablak jelenik meg, amelyben három, jól elkülöníthető rész látható. A felső rész (Output Format) felel a fájlkonvertálásért. Középen (Resize Option) az átméretezés állítható be, míg alul (File Name & Path) az átnevezés és a konvertált fájlok mentésének helye.

Forrás: [origo]

Az Output Format (kimeneti formátum) szekció legfelső menüjében a konvertálható fájlformátumok választhatók ki. A listára került fájlok a konverzió után ebben a formában folytatják majd "életüket". Ha csak átnevezni kell a fényképeket, akkor kimeneti fájlformátumnak érdemes olyat választani, mint az eredeti fájl formátuma. Ha pl. JPG volt, akkor itt is maradjon JPG.

A menü alatt az adott formátumra jellemző bitmélység adható meg. Érdemes ezt az alap értéken hagyni (amely többnyire a legnagyobb), mivel az alacsonyabb érték ront a minőségen. A JPEG Quality csúszka, csupán az említett fájlformátumnál lesz aktív, és ezzel állítható be a tömörítés minősége. Nagyobb százaléknál jobb minőségű képet kapunk, de nagy fájlméretet, kisebb értéknél pedig rosszabb képminőséget kisebb fájlmérettel. Szintén kizárólag JPEG esetén kapcsolható be a Progressive jelölőnégyzet, mely abban az esetben lehet hasznos, ha a képek webre készülnek. A Grayscale jelölővel fekete-fehérbe konvertálhatók a képek.

A Resize Option részben három alapbeállítás végezhető el. A No Resize esetén a képek nem méreteződnek át. A Best Fit hatására a képek megtartják oldalarányukat és a beállított szélesség és magasság értékekhez igazodnak: ha tehát egy kép 3:2 oldalarányú, viszont a szélesség és magasság aránya 4:3, akkor alul és felül egy-egy csík marad a képen. A csík, azaz a háttér színét a Best Fit Background Color pontnál lehet beállítani. Az Exact Size jelölő alkalmazásával a képek a beállított méretnek megfelelőek lesznek. Ez a méret a Width (szélesség) és a Height (magasság) ablakban adható meg, pixelben.

A File Name & Path szekció első pontja az Output Directory, amelyben a mentés helye választható ki. A konvertált képek ide kerülnek majd. A File Name Suffix ablakba beírt szöveg utótagként bekerül a fájl nevébe. Az alatta lévő menüben választható ki, hogy névegyezés esetén miként viselkedjen a szoftver: hagyja ki az egyező nevű fájl átnevezését (Skip it), mindenképpen írja át (Overwrite it), vagy automatikusan váltson nevet (Auto change file name).

A beállított opciók a főablak felső gombjai alatti sorban ellenőrizhetők, az Output Settings felirat után. Itt lehet utoljára ellenőrizni, hogy minden beállítás megfelelő-e, mielőtt a lenti Start gombra kattintva megkezdődik a konvertálás. A szoftver nagyon gyorsan működik, és a konverzió folyamata a Start gomb melletti százalékos skálán kísérhető figyelemmel.

Az Easy Graphic Converter valóban "ízi", könnyen kezelhető, kis méretű program. Tucatszoftver? Persze. Semmi kiemelkedőt nem lehet elmondani róla, viszont nem is dolga egy apró konverternek, hogy forradalmasítsa a grafikai programok világát. Nem nyújt tucatnyi extra szolgáltatást, ezek nagy részére azonban egy mezei felhasználónak nincs is szüksége. Minden feltűnés nélkül, gyorsan ellátja, amire tervezték, és szinte észrevétlenül bújik meg a Windows asztalának, vagy tálcájának ikonsorában. Egyedül a konvertálható fájlformátumok száma szűkös kissé, bár az elterjedtebbeknek szerencsére jutott hely.

Aki tehát egy szürke kis fájlkonvertáló, méretező, és átnevező szoftvert szeretne ingyen, könnyen megbarátkozhat vele. Az Easy Graphic Converter v1.2 ingyenes fájlkonvertáló letölthető az [origo] Szoftverbázisról is.

B.P.
(www.digiretus.hu)