Focis játékok a meccsek szünetére

Vágólapra másolva!
Pénteken rajtolt a 2006-os focivébé: bár a kitartó drukkerek a hatvannégy mérkőzés mindegyikét megtekinthetik a tévében, a meccsek közötti szünetekre összeválogattuk a Szoftverbázisról letölthető focis játékprogramokat. Válogatásunkban ultrarealisztikus és egyszerűbb grafikájú szoftverek is helyet kaptak.
Vágólapra másolva!
Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

FIFA 06
Elsőszámú ajánlatunk természetesen nem lehet más, mint az EA népszerű futballjáték-sorozatának legutóbbi darabja, a FIFA 06. A világbajnokság hivatalos játékának kipróbálható demójában öt különböző csapattal (Bayern München, Barcelona, Paris SG, AC Milan, Manchester United) mérhetjük össze tudásunkat két stadionban. Élethűsége mellett a játék egyik legnagyobb vonzerejét jelenti, hogy a futballisták valódi arcukkal szerepelnek benne. A 2006-os FIFA demója nem túl kis darab, 350 megabájtos, futtatásához legalább egy 1,3 gigahertzes processzorral, 256 megabájt memóriával, és 32 megabájtos videokártyával szerelt PC-re van szükség. A programot Windows 2000/XP operációs rendszeren lehet futtatni, ha a DirectX szoftverkörnyezet legújabb verziója is telepítve van.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

SENSIBLE SOCCER 2006
Madártávlatból aprócska, közelről vízfejű focisták, pehelykönnyű, de rendkívül élvezetes játékmenet jellemzik leginkább a retró-számítógépekre készült klasszikus program 2006-os verzióját. Bár a Sensible Soccer képregényszerű grafikája jóval gyengébb a FIFA-énál, rendszerigénye nem alacsonyabb, viszont jóval egyszerűbb kezelni, nem kell órákig tanulni az irányítást. A demó telepítője 120 megabájtos méretű, az installálás során felkínálja a friss DirectX telepítését is, ezt érdemes leokézni, ugyanis próbáink során ellenkező esetben el sem indult a program.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

COCA-COLA FOOTBALL
A kólagyártó cég szponzorálásával készült promóciós játék egy klassz csocsószimulátor, mely csupán három megabájt, és telepíteni sem szükséges. A programban sajnos csak a komputer ellen lehet játszani, egymás ellen nem, bár a háromféle nehézségi fokozat révén hosszabb ideig is el lehet ütni vele az időt. A játékosok pörgetésére szolgáló kart az egérrel lehet kiválasztani, a forgatás a bal gomb lenyomásával történik.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

YODA SOCCER
Az ingyenes, nyílt forráskódú focis játékot roppant gyorsan le lehet tölteni, telepítőjének mérete 3 megabájtnál is kisebb, automata kitömörítését követően rögtön futtatható. Mivel grafikája nem épp realisztikus - felülnézetből látni benne a hangyányi méretű játékosokat -, gépigénye sem túl magas, akár egy irodai PC-n is futtatható. További előnye, hogy linuxos és maces verziója is létezik, egyedüli hátránya a nehézkes irányítás. A fejlesztők honlapján lévő információk szerint a Yoda Soccerben szereplő focisták neveit Data könyvtárában lévő .yst kiterjesztésű fájlokban a Windows Jegyzettömbbel át is lehet írni, így akár saját csapat kialakítása is megoldható.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

ANGOKABE SOCCER
Kifejezetten primitív játékmenettel, s elég sivár, felülnézeti grafikával bír negyedik focis játékunk, a Commodore 64-korszakot idéző Angokabe Soccer: cselezni gyakorlatilag nem is kell benne, egyszerűen arrébb kell rúgni a sporttársakat. Az alig kétszáz kilobájtos programot sem kell telepíteni, a letölthető zip állomány kicsomagolását követően rögtön futtatható, s még a Yoda Soccernél is kisebb a gépigénye. Egyjátékos módban a meccset az F1 billentyűvel, két játékos esetén az F2 gombot lenyomva lehet indítani, a komputerjátékos képességeit pedig az F3 lenyomásával lehet szabályozni.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

SOCCER STARS PINBALL
A flipperjátékban egy 1967-ben megépített eredeti asztalt modelleztek le a készítők meglepően nagy élethűséggel. A focis témájú, meglehetősen pergő játékmenettel bíró programban a játékos feladata, hogy a fémgolyót az ellenfél - a komputer vagy egy másik játékos - hálójába irányítsa. A labda terelgetéséhez, illetve a gólok kivédéséhez több flipperkar is rendelkezésre áll a játéktéren.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

FRIKIK
Ebben az ingyenes, pár megabájtos játékban a szabadrúgásokat gyakorolhatjuk virtuálisan. Bár a játékélményt meglehetősen rontja, hogy egy teljesen üresen álló kapura kell rúgni a bőrt, a lövéseket elég jól lehet paraméterezni, s mivel mindig más pozícióból kell céloznia a játékosnak, a hálóba találás nem is túl egyszerű.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

PLATT!
A Ki nevet a végén? társasjáték virtuális, focivébéhez kapcsolódó kiadása, elsősorban gyerekek számára. Az ingyenes alkalmazás német nyelvű, mókás hangeffektusokkal látták el, az egyes játékosok bábúi különböző nemzetiségű futballcsapatok mezeit viselik. A cél természetesen az eredeti játékkal azonos: az összes bábuval be kell járni a játékteret, a győztes pedig az, akinek az összes embere eléri a középső mezőt.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

PEANUT
Flashben készült ez a másodpercek alatt letölthető program, amelyben a játékos ellenfelei futballmániás mókusok. A feladat: az oldalról érkező mogyorókat be kell pöckölni a kapuba - a kézfejet az egérrel lehet irányítani. Mindezt persze jelentősen megnehezíti, hogy a focis mókusok mindenáron igyekeznek kivédeni a passzokat, ráadásul megfelelő erővel kell megküldeni a mogyorókat, a túl gyenge lövések el sem érik a kaput, a túl nagyok pedig elrepülnek felette.