Bill Gates segít belelátni a kollégák fejébe

Vágólapra másolva!
A Microsoft SharePoint a számítógépen tárolt adatokból próbálja meg kitalálni, ki mivel foglalkozik a cégnél, és segít megtalálni a legrövidebb utat a fontos kollégákhoz.
Vágólapra másolva!

Bill Gates várhatóan ma mutatja be a Microsoft székhelyén, Redmondban összegyűlt cégvezetőknek az új SharePoint vállalati portálszerver szolgáltatásait. Az alkalmazás segítségével a a vállalati hálózatba kapcsolat számítógépeken tárolt adatok mellett olyan információkat is meg lehet majd találni, amelyek csak a dolgozók fejében léteznek - adta hírül a News.com.

Feltérképezi a tudásbázist

A SharePoint következő kiadása tartalmaz majd egy Knowledge Base, vagyis tudásbázis nevű funkciót, amely a dolgozók gépein tárolt adatok alapján összeállítja tudásprofiljukat, és megosztja azt a többi kollégával. Erre azért van szükség, mert egy vállalat tudásbázisának 50-80 százaléka a dolgozók fejében található, amihez a kollégák nem tudnak hozzáférni, ha nem tudják, melyik területnek ki a szakértője. Egy speciális ismereteket igénylő feladat elvégzéséhez szükséges kolléga megtalálása sok értékes időt vehet el, amit a szoftver lerövidíthet.

A számítógép által összeállított személyes profilt a dolgozók maguk is átnézhetik, mielőtt az kikerül a hálózatra. A SharePoint az internetes közösségi szoftverekhez hasonló szolgáltatásokat is nyújt majd: nem csak a dolgozók tudását, hanem kapcsolatrendszerét is feltérképezi. Így egy cégen belül könnyebben lehet kapcsolatot építeni az ismeretlen kollégákkal például a közös ismerősökön keresztül, de az alkalmazottak azt is megadhatják profiljukban, hogy nyitottak-e a közvetlen megkeresésre.

Kibővített keresés

A Microsoft a hagyományos keresőfunkciókat is kibővíti az új SharePointban. A LiveSearch segítségével a dolgozók ugyanazon program segítségével kereshetnek a saját számítógépükön, a céges hálózaton és a weben. A keresőt úgy alakították ki, hogy ne csak az eddig megszokott dokumentumokkal - szövegfájlok, Excel-táblák, e-mailek - boldoguljon, hanem más gyártók vállalatirányítási szoftvereiben, például az SAP-ban tárolt adatokat megtalálja.