A mobiltelefon mégis veszélyes a repülésre

Vágólapra másolva!
Súlyos baleseteket okozhat, ha a légi utasok megszegik a mobiltelefonálásra vonatkozó tilalmat a gépeken - derül ki egy friss tanulmányból.
Vágólapra másolva!

Az amerikai légi utasok rendszeresen megszegik a tilalmat, és mobiloznak még az olyan kritikus manőverek közben is, mint a le- és felszállás - derítették ki a Carnegie Mellon egyetem kutatói a CNet beszámolója szerint. A szakemberek a kézipoggyászaikban elhelyezett mérőműszerekkel szálltak fel véletlenszerűen kiválasztott repülőjáratokra az USA északkeleti részén. Tapasztalataik szerint a belföldi járatokon átlagosan egy-négy alkalommal mobilozott valaki repülés közben.

A szakemberek utazás közben analizálták a mobiltelefonok jeleinek erősségét is, és úgy ítélték meg, hogy az amerikai hírközlési hatóság (FCC) sejtéseivel ellentétben a modern készülékek is megzavarhatják a repülőgépek műszereit. A mobilok pedig elsősorban a műholdas helymeghatározó berendezések működésére jelentenek veszélyt, amelyek segítségével a pilóták navigálnak. Az interferencia különösen leszállás közben kockáztatja a manőver biztonságát.

A mérések szerint azonban nem csak a mobiltelefonok, hanem a laptopok és hordozható játékgépek is veszélyes jeleket sugároznak használat közben, így ezeket is tiltani kellene a repülőgépeken. A kutatás eredményei további adalékot jelentenek a repülőjáratokon való mobilozás 1991 óta érvényben lévő tilalmának lehetséges megszüntetésével kapcsolatos vitában. Az FCC még tavaly júniusban helyezte kilátásba, hogy engedélyezné a telefonálást az Amerikában repülő gépeken.

Az utasok sem látnák szívesen a mobilozókat

A Carnegie Mellon kutatói a liberalizálás helyett inkább további tiltást javasolnak, és azt, hogy a gépek személyzetét is lássák el mérőműszerekkel, amelyek segítségével detektálhatják a fedélzeten üzemelő veszélyes készülékeket. Az FCC tavaly nyári javaslatát az FBI és a belbiztonsági szervek is ellenezték attól tartva, hogy terrortámadások végrehajtását is segítheti, ha szabadon lehet mobilozni a repülőgépeken.

Egy amerikai fogyasztóvédelmi szervezet közvélemény-kutatása szerint maguk a légi utasok sem feltétlenül örülnének a tilalom feloldásának, mivel legtöbbjüket zavarná utastársaik mobilozása. Ha az FCC mindezek ellenére mégis szabad utat ad a légi mobilozásnak, akkor legkorábban év végén érhet véget a tilalom.