A Boeing is teszteli a légi mobilszolgáltatást

Vágólapra másolva!
Az Airbus után a Boeing is megkezdi a repülőgépek fedélzetén nyújtott mobilszolgáltatás tesztelését, amelyet egyelőre mind a hatóságok, mind a légiutaso k fenntartásokkal fogadnak.
Vágólapra másolva!

A Boeing Connexion és partnere, a Qualcomm lapkagyártó hétfőn bejelentette, hogy megkezdik annak a technológiának a tesztelését, amely lehetővé teszi majd, hogy a légiutasok a repülőgép fedélzetén is használhassák mobiltelefonjukat - adta hírül a Reuters.

A Connexion, amely drót nélküli internetelérést már biztosít a Boeingek fedélzetén néhány nagy légitársaságnál, szeretné minél előbb beindítani a mobilszolgáltatást is. A technológiát a két cég szeptemberben kezdi teszteleni, és az 2006-ra akár készen állhat a startra, így hamarosan csak a hatóságok döntésétől függ, hogy engedélyezik-e annak használatba vételét. Az amerikai légügyi hivatalnak továbbra is komoly fenntartásai vannak a szolgáltatás bevezetésével kapcsolatban, mivel attól tartanak, hogy azt terroristák is kihasználhatják majd akcióik összehangolására.

A Boeing legnagyobb riválisa, az Airbus a múlt hónapban jelentette be, hogy a Siemensszel közösen dolgozik repülés közbeni mobilozást lehetővé tévő saját megoldásán, amelyet már jövő év elején elérhetővé tennének.

Az eddigi felmérések szerint a légiutasok sem fogadják felhőtlen örömmel a tervezett szolgáltatást. Ezzel ugyanis a repülőgép megszűnik, mint a mobiltelefon előli utolsó menedék, és sokak szerint a fedélzeten való mobilozás nagyban zavarja majd az utazás nyugalmát.