Tükörreflexes fényképező a Panasonictól is

Vágólapra másolva!
A japán gyártó bemutatta első digitális tükörreflexes (SLR) fényképezőgépét. A  cserélhető objektíves Panasonic DMC-L1 modell 7,5 megapixeles fotókat képes készíteni.
Vágólapra másolva!

Az Olympus és a Panasonic a Floridában megrendezett PMA 2006 fotográfiai vásáron közösen leplezte le a két cég között tavaly megkötött együttműködés eredményeként létrejött új típust. A két társaság akkor azt jelentette be, hogy a Four Thirds szabványt közösen fejlesztik, és ennek a gyümölcse lett a nemrég bemutatott Olympus EVOLT E-330-as fényképező, melyről korábban már beszámoltunk. A sajtótájékoztató témája most a Panasonic DMC-L1 volt, és talán nem meglepő, hogy ez az új gép számos hasonlóságot mutat az Olympus termékével.

Forrás: [origo]

A DMC-L1 az első tükörreflexes Panasonic fényképező, mely a gyártó által kifejlesztett, úgynevezett Live MOS képérzékelőt kapott (csakúgy mint az EVOLT E-330). A 7,5 megapixeles szenzor különlegessége a tájékoztató szerint, hogy ötvözi a CCD és a CMOS technológia előnyeit. Cserélhető objektíves gépeknél gyakran gondot okoz a vázba bekerülő és az érzékelőre tapadó por: ezt a Supersonic Wave Filter (szuperszónikus hanghullám szűrő) hivatott kiküszöbölni.

Forrás: [origo]

Az új gépváz hátoldalán 2,5 collos, 207 ezer pixel felbontású kijelző található, mely szintén szolgál meglepetésekkel. Az EVOLT E-330-hoz hasonlóan az új Panasonic is képes élőképes nézet mutatására a Live View funkciónak köszönhetően. A technológia lényege, hogy a képkomponálás a kompakt gépekhez megszokott módon az LCD-n is történhet. Ez korábban elképzelhetetlen volt a digitális tükörreflexes fényképezőknél.

A régi távmérős fényképezőgépekre hajazó, retró kialakítású DMC-L1 a mai digitális világban szokatlan módon rekeszidő-beállító tárcsával rendelkezik az exponálógomb mellett, így a hagyományos fotózást kedvelőknek különösen kedves lehet. Az elkészült képeket SD memóriakártyára rögzíti a gép, melyből hamarosan megjelennek a 2 gigabájtosnál is nagyobb kapacitású darabok.

Forrás: [origo]

A bejelentéssel egy időben egy új objektívet is megismerhettünk: ez a Leica D Vario-Elmarit 14 - 50 F2,8-F3,5. Ez a lencse az első Four Thirds szabványú Leica optika, továbbá szintén az első Leica, amely optikai képstabilizátorral van szerelve. A Panasonic összes új fényképezőgépében helyett kapott MEGA O.I.S. stabilizációs technológia itt is beépítésre került, így akár három-négy értékkel hosszabb záridő alkalmazását válik lehetővé a kézmozdulás észrevehető hatása nélkül. Kisfilmes értékekre átszámítva az új optika átfogása 28 - 100 milliméter. A várható kiskereskedelmi megjelenésről és fogyasztói árról egyelőre nem közöltek információkat.