Tarolnak az internetes zeneáruházak

2005.07.22. 13:16

A tavalyi évhez képest háromszorosára nőtt a legális zeneletöltések száma az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában is.

Több mint háromszor annyi legálisan értékesített zeneszámot töltöttek le az internetezők az év első felében az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában, Németországban és Franciaországban, mint tavaly egész évben - adta hírül a hanglemezkiadók nemzetközi szövetsége. A majdnem másfél ezer kiadót tömörítő IFPI szerint a netes zeneboltok 180 millió számot értékesítettek idén január és június között, míg 2004-ben még csak 57 milliót.

Egyre nagyobb legális kínálat

Ennek legnagyobb részét (159 millió zeneszámot) az amerikai eladások teszik ki, a növekedés viszont Nagy-Britanniában volt a legintenzívebb: 10 millió zeneszámra ment fel az értékesítések száma az év első felében.

A legális zeneletöltések számának növekedésében a kínálat növekedése is szerepet játszik. Már több mint 300 zeneáruház van a neten, háromszor annyi, mint egy évvel ezelőtt. Az iTunes 1,5 millió, a Napster 1,2 millió címet kínál a vásárlóknak, és az Apple zeneboltja éppen ezen a héten adta el ötszázmilliomodik zeneszámát.

Kockázatos kalózkodás

Az IFPI elnöke, Jonh Kennedy a Guardiannak elmondta: az emberek kezdik felismerni az illegális zeneletöltés és -megosztás kockázatait, ami egyre inkább elrettenti őket. Az internetezőket egyrészt a lehetséges jogi következmények, másrészt a számítógépvírusokkal és kémprogramokkal való megfertőződésének lehetősége tartja vissza a zenekalózkodástól: bármelyik legyen is meghatározó, a lemezkiadók örülnek a változásnak.

A hanglemezkiadók 2003 szeptemberében indítottak hadjáratot a zenekalózok ellen, és azóta több mint 14 ezer eset került bíróság elé 12 országban. A Guardian adatai szerint Nagy-Britanniában minden harmadik internetező a jogi szankcióktól való félelmében hagyta abba a fájlcserélő programok használatát.

KAPCSOLÓDÓ CIKK