Szupergyors kábelnet új technológiával

2005.07.21. 10:19

Akár száz megabit/s-os sebességű internetelérést is megvalósíthat a finn Teleste új fejlesztése, amely az Ethernet-technológia segítségével gyorsítja fel a kábelnet-hálózatokat.

A finn Teleste jövőre már akár ötvenszeresére, vagyis a jelenleg átlagosnak számító 1-2 megabit/s-ról 100 megabit/s-ra növelné a kábelnet-hálózatok sebességét - adta hírül a Reuters.

A Teleste a sebességnövelést úgy éri el, hogy a helyi számítógéphálózatok kiépítéséhez (például a munkahelyi számítógépek összekötéséhez) használt Ethernet-technológiát viszi át a kábeltévé-hálózatokra. A cég Ethernet-to-home-nevű szolgáltatását a tervek szerint jövőre már igénybe lehet venni, és a Teleste vezetője bízik benne, hogy 2007 közepéig nem is lesz riválisuk a piacon.

A finn társaság jelenleg egy holland kábeltévé-szolgáltatónál végzi az új technológia tesztüzemét, de egyelőre még nem az elméletileg elérhető legnagyobb, 100 megabit/s-os sebességen. A cég vezetője szerint újításuk révén 30 megabit/s lesz a leglassabb otthoni kábelnet-csomag adatátviteli sebessége, mivel 10-20 megabit/s kell ahhoz, hogy a netezéssel egy időben tévét is lehessen nézni a hálózaton.

A Teleste számításai szerint az ethernetes kábelnet bevezetése mindössze 50 és 240 euró közötti összegbe (12-60 ezer forint) kerül majd háztartásonként. A széles sávú Ethernet-technológiában a piac más szereplői is látnak fantáziát. A svéd Ericcson egy hónappal ezelőtt tett 51 millió dolláros vételi ajánlatot a norvég Axxessitre, amely távközlési cégek számára szállít ilyen eszközöket.

KAPCSOLÓDÓ CIKK