Titkos társasággá alakulnának a fájlcserélők

Vágólapra másolva!
A közeljövő peer-to-peer hálózatai titkos társaságok lesznek, amelyek kódolt adatcserével dolgoznak, hogy teljesen elrejtsék felhasználóik kilétét a hatóságok kíváncsi tekintete elől.
Vágólapra másolva!

A közeljövőben titkos hálózatokat, eredeti nevükön darkneteket hoznának létre az interneten a fájlcserélő programok fejlesztői - derült ki a múlt héten Las Vegasban rendezett Defcon biztonságtechnikai konferencián. A The New York Times beszámolója szerint a rendezvényen többen is beszéltek a peer-to-peer rendszerek titkosításával kapcsolatos tervekről, de a legnagyobb feltűnést egy Ian Clarke nevű 28 éves ír programozó keltette.

Clarke még 2000-ben hozott létre egy Freenet nevű hálózatot, amelynek kódolt forgalmát kívülről nem lehetett blokkolni vagy megfigyelni. A Freenet használata akkoriban nem terjedt el széles körben, részben azért, mert bonyolult volt a kezelése, részben pedig a Napster, majd a Kazaa nevű fájlcserélők elsöprő népszerűsége miatt. A programozó most bejelentette, hogy továbbfejlesztette az öt évvel ezelőtt debütált technológiát, és hamarosan megkezdi egy olyan szoftver terjesztését, amellyel teljesen anonim és lenyomozhatatlan módon kapcsolódhatnak majd össze a felhasználók.

Biztonság bizalmi alapon

Az új, titkos hálózat meghívásos alapon működik majd, így csak olyan ismerősök kapcsolódhatnak majd össze segítségével, akik megbíznak egymásban. A szoftver nem csak egyes személyeket, hanem felhasználói csoportokat is azonosít majd.

Clarke régóta harcol az internetes szólásszabadságért, és az új hálózatot is azzal a szándékkal építi, hogy olyan digitális információcserét tegyen lehetővé, amely mentes a cenzúrától vagy a hatóságok kíváncsiskodásától. Az ír fiatalembert elsősorban politikai meggyőződése mozgatja, és reményei szerint szoftvere az elnyomó politikai rezsimek ellen küzdő aktivistákat is segíti majd. A programozó viszont tisztában van vele: elkerülhetetlen lesz, hogy a hálózatot a szerzői jog által védett zenék és filmek terjesztésére is használják majd, de ez nem zavarja különösebben.

Nem lehet teljesen elrejtőzni

A biztonságtechnikai szakemberek viszont nem hisznek abban, hogy az interneten bárki is folytathat teljesen anonim kommunikációt, mivel minden netre kapcsolt gépet lehet azonosítani valahogy. Az emberi tényező szerepét sem lehet kiküszöbölni: a DVD-k, zenék és szoftverek frissen ellopott kalózpéldányainak terjesztésével foglalkozó maffiák hasonló módon tartanak kapcsolatot, mint amit Clarke kitalált.

Ezeket a kalózhálózatokat viszont kevés, egymást ténylegesn ismerő ember alkotja, így könnyű titokban tartani például egy számítógép IP-címét. Ha Clarke kezdeményezése valóra válik, a felhasználók folyamatosan bővülő körébe könnyedén beépülhetnek informátorok vagy titkosügynökök is.

Folytatódik a küzdelem

A zene- és filmipar is számol azzal a jelenséggel, hogy az eddig szabadon használható fájlcserélőrendszerek titkos, meghívásos alapon működő társaságokká szerveződnek, és ennek tudatában próbál majd fellépni ellenük. A lenyomozhatatlan kapcsolatok megvalósításához szükséges technológia egyébként több szoftvercég érdeklődését is felkeltette, és gőzerővel zajlanak az ezirányú kutatások mind a Szilícium-völgyben, mind a híres bostoni egyetemen, a Massachusetts Institute of Technologyn.