Számítógép-adó válthatja fel a tévédíjat

Vágólapra másolva!
A brit kormány adót vetne ki a személyi számítógépek tulajdonosaira. A javaslat kidolgozói szerint erre az online tévézés terjedése miatt lehet szükség, az új rendszer azonban csak hosszabb távon kerülne bevezetésre.
Vágólapra másolva!

Egy brit parlamenti javaslat szerzői az otthoni PC-kre vetnének ki adót, mondván, hogy az elmúlt évek tapasztalatai szerint egyre többen használják számítógépüket televízióadások vételére. Tessa Jowell brit kulturális miniszter a parlament előtt elmondta: az új technológiák radikálisan átalakítják a médiapiacot és emiatt új típusú finanszírozási formákra lehet szükség.

A szélessávú internetelérések terjedésével valóban egyre inkább gyakorlattá válik a tévéműsorok világhálón keresztüli vétele, a tévénézőknek ehhez sem antennára - ezt az internetkapcsolat helyettesiti -, sem televízókészülékre nincs szükségük. Ehhez persze a műsorok neten történő "sugárzására" is szükség van, a BBC például tavaly bonyolította le egyik első, nagyszabású tesztprogramját, mely során az athéni olimpia eseményeit közvetítették online. A brit távközlesi felügyeleti szerv, az Ofcom szerint 2012-re a brit háztartások döntő többsége képes lesz tévéadások vételére a neten keresztül.

A BBC ügyeiben is illetékes brit kulturális miniszter a médiaóriás hosszú távú működésének ismertetése során vázolta fel az új koncepciót. Eszerint a hagyományos televízió-előfizetési díjat válthatja fel vagy egészítheti ki egy általános, minden háztartásra kiterjedő állami teher, vagy egy olyan adó, melyet a személyi számítógépek tulajdonosai fizetnének. Jowell annak is hangot adott, hogy az új rendszer bevezetése előreláthatóan nem megy majd könnyen. A modell 2017 előtt valószínűleg nem lép működésbe, a szakminisztériumon belüli források szerint azonban a kormány korábban is hajlandó lépni, amennyiben az online tévézés terjedése komolyabb mértékben a hagyományos előfizetési bevételek rovására megy.