Olcsó notebook a fejlődő országoknak

Vágólapra másolva!
Egy elképzelés szerint 20 ezer forint körüli áron elérhető hordozható számítógépekkel lehetne fejleszteni az oktatást a fejlődő országokban. A gép alapfunkciókat látna el és Linux operációs rendszer futna rajta.
Vágólapra másolva!

Nicolas Negroponte, a MIT Media Labs alapítója és elnöke a napokban azt nyilatkozta a BBC Go Digital nevű programjának, hogy egy olyan olcsó notebook kifejlesztésén dolgoznak, amely kevesebb, mint 100 dollárba - azaz mindössze 20 ezer forintba - kerülne. Az eszközöket a szakember szerint elsősorban az oktatás területén használhatnák sikerrel, mégpedig a fejlődő országokban. - írja az Információs Társadalom es Trendkutató Központ Infinit hírlevele. Az elképzelés szerint a gyerekek a számítógépet úgy használhatnák, mint egy tankönyvet. Az eszközt úgy kell elképzelnünk, mint egy lecsupaszított hordozható számítógépet, amin valamilyen Linux-alapú operációs rendszer fut.

A médiaguru elmondása szerint a projekt megvalósulásához a kijelző költségét 20 dollár alá kell csökkenteni, valamint meg kell szabadulni felesleges súlyoktól, kisebb memóriát és processzort kell alkalmazni. A számítógépet minden bizonnyal darabokban szállítanák a célországokba, majd ott szerelnék össze őket, ezzel is csökkentve a költségeket.

Az ötlet részben Negroponte saját tapasztalataiból táplálkozik, három éve ugyanis feleségével együtt Kambodzsában két iskolát is alapított, amelyekben 25 notebookot osztottak ki a nebulóknak. A számítógépek nagy sikert arattak és mindössze egy darab ment tönkre, rácáfolva arra a tételre, hogy a gyerekek nem figyelnek majd oda a gépre. A Media Labs vezetőjének elképzelése kezdetben az volt, hogy az olcsó laptopok a mobiltelefonok elterjedtségével vetekedjenek. Be kellett látnia azonban, hogy ez pillanatnyilag elérhetetlen. Negroponte azonban nem adja fel, kalkulációja szerint, ha a Nokia el tud adni 200 millió mobilkészüléket egy évben, a távlati célok tekintetében az olcsó laptopok előállításban sem szabad ennél kisebb célt kitűzni. A termék terjesztését az oktatási minisztériumokkal karöltve képzeli el, a kínai illetékes tárca pedig már most élénken érdeklődik az eszközök iránt.