Százöt nagyi és unoka versengett

Vágólapra másolva!
Minden eddiginél nagyobb részvétellel, kitűnő hangulatban zajlott a Kempelen Farkas Hallgatói Információs Központban a III. Unoka-Nagyszülő Informatikai verseny, amelyen a négy és fél éves kisunoka egy teremben versenyzett a 84 éves dédszülővel.
Vágólapra másolva!

Százöt páros állt rajthoz - több nagymama, mint nagypapa -, és olyan távoli vidékről is érkeztek versenyzők, mint a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Levelek község. A legidősebb - 84 éves - versenyző is különdíjat kapott, akárcsak a legkisebb, saját közlése szerint "fél és négy éves" kislány is. Az informatikai érdekvédő szervezet, az Inforum által szervezett versenynek elsősorban az a célja, hogy közelebb hozzák egymáshoz a generációkat és hogy az idősebb korosztály se legyen elzárva a számítógéptől és a világhálótól.

Három harmadik díjat adtak ki és két másodikat. Utóbbiakat az Asztalos Domonkos-Forintos Gábor, valamint a Bárdos Attila-Farkas Tünde párosok nyerték. Az első helyezett Alak Mária és Vas Bálint lett, akik több mint félmillió forint értékű ajándékot vihettek haza. A versenyen egyébként jellemzően olyan feladatok adódnak, melyek megoldásához internetes tájékozódés kell (például kérdések megválaszolása), vagy informatikai tájékozottság. A szervezők fontosnak tartották, hogy a feladatok játékossága inkább szórakozást nyújtson, mintsem izzasztó munkát állítson a versengők elé.

Magyarországon az 50 év feletti korosztály internet-használata még nem éri el a 20 százalékot, a 60 év felettiek esetében pedig az öt százalékot sem. Így éppen azok az emberek, akiknek az életét valóban segítené a világháló, nem veszik igénybe ezt az egyre fontosabbá váló gép

[origo] - MTI