Frissítette képkezelőjét a Google

Vágólapra másolva!
A Google saját képböngésző-, rendszerező szoftvere a Picasa 2.1-es verziója jelent meg a napokban, amely továbbfejlesztett RAW kezelési képességekkel rendelkezik. A teljesen ingyenes Picasával továbbra is igen gyors kereséseket hajthatunk végre képeink közt, de át is szerkeszthetjük vele azokat.
Vágólapra másolva!

Az ingyenesen letölthető Picasa 2 szoftver segítségével a merevlemezen található képeket rendszerezhetjük, s a fájlnév vagy mappa szerinti keresés eredményeit időrendben vagy tematikus csoportosításban jeleníthetjük meg egy virtuális albumban. Legjobbnak minősített fotóinkat egy arany csillaggal is elláthatjuk, így ezeket később könnyen megtalálhatjuk digitális fotóink halmazában.

Forrás: [origo]


A 2.1-es verzió megjelenésével tovább bővült a Picasa amúgy sem szűkös szolgáltatásainak sora. Kiterjesztették a RAW állományok olvasási képességét, aminek köszönhetően már olyan fényképezőtípusok nyers adatformátumát is képes gyorsan megjeleníteni és kezelni a szoftver, mint a Canon, Nikon, Olympus, Pentax, Kodak, Sony, Minolta és Fuji legújabb fényképezői.

Az aktualizált verzió több új, eddig nem támogatott nyelven elérhető, melyek között egyelőre a magyar nem szerepel. További újdonsága a Picasanak, hogy már nemcsak a számítógépbe épített winchesteren, hanem külső merevlemezen található képfájlokat is képes automatikusan adatbázisába rendezni, amint az csatlakoztatásra kerül. A szoftver egyébként gyorsan megtalál minden olyan új képet a merevlemezen, amelyet még nem rendszerezett, legyen az e-mailben érkezett vagy digitális kameráról áttöltött fotó. Emellett lehetőséget biztosít arra is, hogy kiválasztott felvételeinket közvetlenül az alkalmazásból küldjünk el másoknak. A fotóblogok üzemeltetői számára jelenthet könnyebbséget, hogy a szoftverből közvetlenül is elérhető Blogger.com, azaz a Google blogszolgáltatása, így az ott regisztrált felhasználók pillanatok alatt feltölthetik aktuális képeiket. A fényképek archiválására használt CD illetve DVD borítójának nyomtatását is meg lehet oldani a Picasaval, mint ahogy különféle szerkesztési műveleteket is végrehajthatunk a fotókon: vágás, forgatás, élesítés, kontrasztállítás, árnyékolás, vörösszem-effektus eltüntetése stb.

A Picasa Windows 2000 és XP operációs rendszer alá érhető el, használatához mindenképpen szükség van böngésző programra (Internet Explorer 5.0 vagy későbbi verzió, Mozilla Firefox).