Látogatottsági rekord a magyar interneten

Vágólapra másolva!
Az internetes méréseket végző Webaudit adatai szerint tegnap legkevesebb másfélmilliónyian böngésztek magyar weboldalakat.
Vágólapra másolva!

Október 4-én lépte át első ízben a másfélmilliót az internet magyar szegletét egy napon böngészők száma. Ennél persze valószínűleg több internetező nézegetett magyar honlapot, másfélmilliónyian azokat az oldalakat nézegették, amelyek a Medián piackutató cég által működtetett Webaudit szolgáltatással mérik oldalaik látogatottságát.

Nagyságrendileg minden bizonnyal így is pontos a másfél milliós szám, mivel a magyar internet legnagyobb forgalmú portáljai mellett további több száz oldal - köztük minisztériumok, hivatalok, nagyvállalatok is - használja az internetes forgalom mérésére a Medián szolgáltatását. Varga Károly, a Webaudit projektmenedzserének becslése szerint havonta a hazai lapokat böngészők mindössze 1-2 százaléka kerüli el a mérőrendszert - azaz jut el kizárólag olyan lapokra, melyeket a Webaudit nem vizsgál.

Mindig lesz rekord

Varga szerint egyébként a látogatottság tekintetében folyamatos emelkedés érzékelhető, azaz a közeljövőben újabb és újabb látogatottsági csúcsok várhatók. A keddi 1 505 524 egyedi látogató is csak a kerek másfélmilliós határ átlépése miatt érdemel szót. Varga ugyanakkor jelezte azt is, hogy a látogatók közel harmada külföldről érkezik. Részben a határon túli magyarok kerülnek a statisztikákba, részben azonban olyan magyar weboldalak külföldi látogatói, amely szájtok külföldieknek is szánt szolgáltatásokat kínálnak.

A tegnapi másfélmillió szörfölő nyolcvanmillió weboldalt tekintett meg, ami azonban már nem rekord: tegnapelőtt például valamennyivel kevesebben, de több lapra voltak kíváncsiak, akkor ugyanis 1 498 ezren töltöttek le 82,2 millió oldalt.

Rekord született tegnap az [origo]-n is, igaz, nem olyan szép kerek szám, mint ami a magyar interneten született: tegnap 720, tegnapelőtt pedig 721 ezer látogató volt kíváncsi lapunkra, vagy használta valamelyik szolgáltatásunkat. Erre azért is büszkék lehetünk, mert ez azt jelenti: a tegnap internetezők közel fele jutott el az [origo]-ra, vagy valamelyik partnerünk, szolgáltatásunk oldalára. A közel háromnegyed millió látogató 23 millió oldalt böngészett át, azaz a magyar internetforgalom számottevő része kapcsolódik valamilyen formában az [origo]-hoz.