Tájékoztatás az internetről brit szülőknek

Vágólapra másolva!
Az internetről, és az ott folyó illegális fájlcserélésről a szülők többségének fogalma nincs - azt sem értik hogy lehet zenét letölteni a világhálóról - derült ki egy brit felmérésből.
Vágólapra másolva!

Felvilágosító kampányt hirdetett szülők számára a Childnet elnevezésű nagy-britanniai székhelyű, online gyermekjóléti program, arra szólítva fel a felnőtt korosztályt, hogy próbálják folyamatosan ellenőrizni, gyermekük milyen fájlokat tölt le az internetről, és milyen - elsősorban illegálisan letöltött - fájlokat cserélget társaival.

Az "Ifjúság, zene és az internet - útmutató a fájlok letöltéséről és cseréjéről" elnevezésű röpiratot 19 országban, nyolc nyelven kívánják terjeszteni, elsősorban zeneműboltokban, könyvtárakban és középületekben. Egy felmérés szerint a szülőknek mindössze tíz százaléka érti, hogy miként tölthető le zene az internetről, legtöbbjüknek fogalma sincs arról, miként működik a gyerekek között a könnyűzenei fájlok cserélgetése, semmi rálátása nincs gyermekük életének erre a szeletére. Így aztán ezek a csereberélő hálózatok szinte teljesen a felnőttek tudta és ellenőrzése nélkül működnek az ifjúsági közösségekben - jelentette ki Stephen Carrick-Davies a Childnet egyik vezetője. A szülőknek jobban lépést kellene tartaniuk a műszaki fejlődéssel, hogy betekintést szerezhessenek mindabba, amit gyermekük az interneten művel - tette hozzá.

A felnőttek és a gyermekek értésére kell adni, hogy az illegális letöltés törvénybe ütközik, és egyúttal meg kell ismertetni mindannyiukkal a fájlok törvényes letöltésének lehetőségeit - magyarázta a nagy-britanniai Virgin Megastores egyik munkatársa. A Childnet a törvénytelen zenei fájlok elleni nagyszabású európai kampány keretei közé illeszkedik. Egy európai szintű felmérés nemrégiben arra derített fényt, hogy a kontinensen élő internet használóknak mintegy 15 százaléka havonta legalább egyszer illegálisan tölt le muzsikát a világhálóról. Az illegálisan szerzett zenei fájlok csereberéje Spanyolországban a legelterjedtebb, ott az internet előfizetők 26 százaléka rendszeresen él ezzel a módszerrel.