Gyorsabb internet a hazai egyetemeknek

Vágólapra másolva!
Átadták a kibővített akadémiai-egyetemi internetes gerinchálózatot. A Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési (NIIF) iroda által üzemeltetett, az egész országot behálózó infrastruktúra sávszélessége a négyszeresére emelkedett.
Vágólapra másolva!

A Matáv és a Cisco Systems képviselői ünnepélyesen átadták azt az országos gerinchálózatot, amely nagysebességű internet-hozzáférést biztosít a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Iroda (NIIFI) budapesti központja, hét regionális központként működő egyetem, valamint számos további kutatási és oktatási intézmény számára. Az új hálózat biztosítja a GEANT2 (az Európai Unió által támogatott Pán-európai kutatóhálózat) számítógéphálózatához való egyenszilárdságú hozzáférést az NIIFI tagintézményi kör közel 700 hazai intézményének csaknem 600 ezer felhasználója számára.

A most elindított szolgáltatás 10 Gbps sebességgel képes továbbítani az információkat, legyen szó adat-, hang-, vagy video-forgalomról. A közép-kelet európai régióban Magyarország rendelkezik az első országos méretű 10 Gbps hálózattal. Az átadott rendszer a 2001 decemberében megvalósított 2,5 Gbps sebességű gerinchálózat továbbfejlesztése. A rendszer kibővítését a Matáv végezte el, a Cisco eszközeinek igénybevételével. A közbeszerzési kiírás szerint a bővítési projekt eszközeire 131 millió forintot, az üzemeltetés egy éves fedezetére pedig 176 milliót szántak.