Hamarosan piacon az új laptop-bővítőkártyák

Vágólapra másolva!
A jelenleginél kisebb méretű s gyorsabb adatátvitelt biztosító típus válthatja fel a napjainkban kapható noteszgépekben alkalmazott PCMCIA-bővítőkártyákat. Az ExpressCardok a laptopok mellett várhatóan az asztali PC-k piacára is betörnek majd.
Vágólapra másolva!

Az ExpressCard bővítőkártyák feleakkorák lesznek, mint a jelenlegi laptopokban használatos PC Cardok, adatátviteli sebességük pedig több mint a duplája lesz azokénak. A PC Cardok olyan bővítőmodulok, amelyekkel noteszgépek funkcióit lehet kibővíteni például hálózati kártyával, tévétunerrel, modemmel vagy extra ki- és bemenetekkel. A napjainkban elterjedt szabványt a PCMCIA (Personal Computer Memory Card International Association) nevű nonprofit szervezet dolgozta ki még a kilencvenes évek közepe tájékán.

Forrás: [origo]


A narancsszínű nyulat formázó logóval jelölt ExpressCardok várhatóan az elkövetkezendő tíz év során szolgálnak majd a hordozható számítógépek szabványos bővítőeszközeként. A fejlettebb bővítőkártyák a notebookok mellett várhatóan az asztali PC-kben is megjelennek majd, egyszerűbbé téve a meglévő konfigurációk bővítését a kevésbé hozzáértő felhasználók számára. Az első olyan számítógépek, amelyek már ExpressCard bővítőhellyel rendelkeznek, már az idei év első felében megjelenhetnek. Az Intel várakozásai szerint pedig az év második felében már az új notebookok fele ezzel kerül majd forgalomba - bár ezek többsége még a hagyományos, PC Card-bővítőhellyel is fel lesz szerelve.