Feltörték a Lycos spamellenes oldalát

2004.12.01. 11:23

Ismeretlenek feltörték, s saját üzenetüket helyezték el a néhány napja indult Makelovenotspam.com weboldalon. A Lycos.com által üzemeltetett oldalról olyan ingyenes képernyővédőt lehetett letölteni, amely a felhasználók PC-iről spammerek szervereit támadja.

A Make Love Not Spam, azaz Szeretkezz, ne spammelj nevet viselő ingyenes képernyővédőt az internetes portált működtető Lycos cég bocsátotta útjára néhány nappal ezelőtt. Az alkalmazást letöltő és számítógépére telepítő felhasználókat a kéretlen levélküldők elleni harcba kívánta bevonni a társaság: a képernyőkímélő aktiválása esetén folyamatosan lekérésekkel bombáz olyan webcímeket, amelyeket korábban kéretlen reklámlevelekben népszerűsítettek.

A ZDNet online informatikai magazin brit kiadásának értesülései szerint kedden vélhetően kéretlen levelek küldésével foglalkozó ismeretlenek feltörték a Makelovenotspam.com címen elérhető oldalt, s azon az alábbi hamis üzenetet helyezték el: "Igen, spammereket támadni nem jó dolog. Ön is tudja, hogy nem lenne szabad ezt csinálnia. IP-címét rögzítettük, s továbbítjuk internetszolgáltatójának."

A spamellenes webhely jelenleg sem érhető el, mivel valószínűleg ún. túlterheléses, szolgáltatásmegtagadás típusú (denial-of-service) támadást  hajtottak végre ellene. Ennek kivitelezése egyébként hasonló a weboldalon kínált képernyőkímélő működési elvéhez: lényege, hogy sok ezer, általában valamilyen trójai programmal fertőzött s így távirányíthatóvá tett számítógépről egyidejűleg lekéréseket indítanak a megtámadni kívánt oldal ellen, amely egy idő után képtelen lesz kiszolgálni látogatóit.

A vírusvédelmi termékeiről ismert finn F-Secure cég egyébként azt tanácsolja a felhasználóknak, hogy ne vegyenek részt a Lycos spamellenes projektjében, mivel az jogi problémákat vethet fel.

KAPCSOLÓDÓ CIKK