Harci hálózatot tervez a Pentagon

Vágólapra másolva!
Az amerikai védelmi minisztérium olyan zártkörű, biztonságos internet kifejlesztését tervezi, amely a harcoló csapatok és azok parancsnokai számára percrekész képet nyújt a harctér állapotáról.
Vágólapra másolva!

Az elképzelés szerint például a haditengerészet katonái egy homokvihar közepette csak előkapnák laptopjaikat és letöltenék a környező tereppel, valamint a rajta fellelhető ellenséges erőkkel kapcsolatos valamennyi információt. Az Információs Társadalom es Trendkutató Központ Infinit hírlevele szerint a Global Information Grid (GIG) névre keresztelt, több éve tervezett projekt alapjait hat hete fektették le. A projekt nem szűkölködik ambíciókban, valamint a pénzügyi és az időtávlatok is csillagászati léptékeket öltenek, a védelmi miniszter, Donald Rumsfeld szerint a fejlesztés alapjaiban változtatná meg a hadsereg arculatát, csakúgy, mint ahogy az internet megváltoztatta a hétköznapi életet.

A "netközpontú" hadviselés, amely pártolói szerint felgyorsítaná, rugalmasabbá tenné a hadsereget, a Pentagon hagyományokhoz ragaszkodóbb képviselői szerint csak drága hóbort. A tervvel szemben számos ellenérvet hoznak fel. Az első szerint a bürokrácia a legelső akadály, a haditengerészet, a légierő, a tengerészgyalogosok ugyanis mind-mind évtizedek óta a saját rendszereiket fejlesztik, és a kialakult hierarchiába nem fér bele az egész hadsereget átívelő hálózat.

Egy másik érv pénzügyi szempontból támadja az elképzelést, e szerint feneketlen kútba ömlik a pénz. Megemlíthető még - és talán ez az egyik legfontosabb - hogy a mai kor háborúi nagyrészt aszimmetrikusak, tehát tankok és repülők sokszor állnak szemben gyengén felszerelt, ám mindenre elszánt, ötletes gerillákkal, akik ellenében nem feltétlenül az információ mennyiségének növelése a célravezető módszer.