Dánia az IT-szuperhatalom

Vágólapra másolva!
2003-ban a négy éve élen álló Svédország lekerült a dobogó tetejéről - a 2002-es eredményekhez képest ez az egyik jelentős változás az évente kiadott Információs Társadalom Index felmérésben. Magyarország helyzete nem változott jelentősen.
Vágólapra másolva!
A teljes lista (53 ország)http://www.idc.com/groups/isi/main.html

2003-ban Dánia lett a világ első számú nagyhatalma az információs társadalom fejlettsége terén az IDC legfrissebb rangsora ((Information Society Index - ISI)) szerint: az ország 2001-ben még "csak" az ötödik helyen szerepelt, 2002-ben jött fel a második helyre, és az új listán már átvette a vezetést az évek óta első svédektől. Dániában 2003-ban az ország lakosságának 67 százaléka rendelkezett internet-hozzáféréssel, közülük 84 százalék nemcsak munkahelyéről (ill. iskolából, egyetemről, stb.) kapcsolódott fel a világhálóra, hanem otthonából is. A háztartások 22 százalékában szélessávú interneten böngésztek a felhasználók - tudósított az Információs Társadalom- és Trendkutató Központ Infinit hírlevele.

A rangsort évente állítják össze, 53 országból összegyűjtött adatok alapján. Az ISI olyan mérési forma, amely négy alapkategória (számítógép, telekommunikáció, internet, szociális tényező) változóit értékeli, és ezek alapján határozza meg az országok információs társadalmi fejlettségét, információ-elérési és -felhasználási képességét.

Hazánk egy hellyel előrébb

Magyarország a középmezőnyben, a 28. helyen végzett, ami egy helyezéssel jobb a tavalyinál. (Számítógép: 29. hely, Telekommunikáció: 13, Internet: 32, Szociális tényező: 28.) Összehasonlításul a térség többi országának helyezései: Szlovénia a 26., Csehország a 27., Horvátország a 31., Lengyelország a 33., Szlovákia a 35., Bulgária a 40., Románia a 48. helyen végzett.

A tavaly (azaz a 2002-es év eredményeit bemutató rangsorban) még 8. helyen álló Egyesült Államok kis szünet után ismét bekerült a legjobb öt közé, és az elsők közt van Svájc és Kanada is; idén nem került viszont az "ötök" közé Hollandia, Norvégia és Finnország. Érdekesség, hogy a tavalyi hatodik Új-Zéland már csak a 17. helyen található. A legjobb tízbe az idén a következő országok kerültek (sorrendben): Dánia, Svédország, Egyesült Államok, Svájc, Kanada, Hollandia, Finnország, Dél-Korea, Norvégia, Egyesült Királyság. A lista utolsó helyén Indonézia végzett.