Wi-Fi internet a köztéri lámpákról

Vágólapra másolva!
Philadelphia város vezetése nemrégiben jelentette be, hogy két éven belül az egész településre kiterjedő, vezeték nélküli technológián (Wi-Fi) alapuló internetelérést kíván biztosítani lakói számára. Az USA-ban több hasonló projekt létezik.
Vágólapra másolva!

Mi a Wi-Fi?

A rövidítés egy vezeték nélküli helyi hálózati technológiát takar, mely segítségével drótok alkalmazása nélkül lehet például a világhálóra kapcsolódni egy-egy - tipikusan reptereken, éttermekben vagy repülőtéri várótermekben elhelyezett - elérési ponton (hot spot) keresztül.

A városban a közvilágítás oszlopait felhasználva szeretnék valamennyi közterületet "behálózni", valamint a rászoruló háztartásoknak és kisvállalkozásoknak is lehetőséget biztosítanának az ingyenes kapcsolódásra. A projekt a tervek szerint jövő júniusban kezdődne, a szükséges 10 millió dollárt a város maga teremtené elő, valószínűleg banki befektetők bevonásával. A 200 km2-es, 1,5 millió embert kiszolgáló hálózat menedzselését külső cégre bíznák, bár az üzleti modell a későbbiekben kerül majd kialakításra.

A terv támogatói az előnyök között a gazdasági élet fellendítését, valamint az oktatás színvonalának emelését említik elsősorban. A város iskolásainak 70%-a szorul a támogatandó kategóriába, akiknek családja nem engedheti meg magának az internet-előfizetést. Ezért gondolja úgy a városvezetés, hogy nem lehet pusztán üzleti szereplőkre hagyni a fejlesztéseket, mert akkor bizonyos közösségek kiszorulnának az alapvető szolgáltatások igénybevételének lehetőségéből.

Egyéb példák az Egyesült Államokból

Az üzleti élettel való együttműködésre más városok is keresik a megoldást, erre több érdekes példa található. Hermosa Beach hamarosan dönt a jelenleg egy privát cég által az üzleti negyedben üzemeltetett ingyenes szolgáltatás egész városra történő kibővítéséről. Az üzemeltetést végző vállalat a bejelentkező képernyőn elhelyezkedő reklámfelületért cserébe végezné a munkát. A városvezetés szerint nekik a lakók, és nem a szolgáltatók érdekeit kell szem előtt tartaniuk. A texasi Austin városában egy non-profit szervezet (Austin Wireless City Project) hangolja össze a város és az üzleti szféra érdekeit. A városban 85 hot spot működik, amelyek költségeit Hermosa Beachez hasonlóan reklámokból fedezik. New York eközben a saját útját járva 23 millió dollárért hat ISP-nek adta el a jogot, hogy a város 3000 lámpaoszlopát fizetős szolgáltatásukhoz felhasználhassák.

Vezeték nélküli internetelérési pontok már több helyen is üzemelnek Budapesten is: a Wi-Fi technológia népszerűsítését célzó HuWiCo (Hungarian Wireless Community) nevű nonprofit társaság hat budapesti étteremben épített ki vezeték nélküli elérési pontokat. Ezek mellett többek között a Matáv, a T-Online és az Inter.net üzemeltet Wi-Fi hot spotokat.

ITTK Infinit - [origo]