Az Accenture és az Axelero támogatja a Cisco Hálózati Akadémiát

2003-ban folytatódik az Accenture és az Axelero Internet együttműködése a Cisco Hálózati Akadémiával. A megegyezés értelmében az Accenture és az Axelero a jövő évben is támogatja a Magyarországon öt éve működő oktatási modellt.

A Cisco Systems által 1997-ben elindított nonprofit Cisco Hálózati Akadémia Program (CNA) 2002-ben is jelentősen bővült világszerte és hazánkban egyaránt. A 149 országban bevezetett program keretében mintegy 10 000 Akadémián, több mint 300 000 diák sajátíthatja el a legújabb hálózati-informatikai ismereteket. A hazai CNA közösség 1500 diákot számlál, összesen 53 Akadémián folyik az oktatás. A képzés 2001-ben bekerült az Országos Képzési Jegyzékbe (OKJ), amelynek értelmében a Cisco Hálózati Akadémia Program "informatikai hálózati rendszertelepítő" elnevezésű szakképzést ad. 

A program további hazai elterjesztését és a résztvevő iskolák számának növelését tűzte ki célul az a megállapodás, amelyet az Accenture és az Axelero Internet kötött a Cisco Systems-szel a Cisco Hálózati Akadémiai Program támogatására, és amelynek keretében hivatalossá teszik és kibővítik már meglévő együttműködésüket - áll a résztvevő felek közleményében. Az Accenture 2000 és 2001 folyamán 30 millió, 2002-ben további 24 millió forint értékben támogatott Akadémiákat, jövőre pedig újabb 25 millió forintot irányzott elő a programra. A támogatások közül kiemelkedik a Budapesti Műszaki Főiskolának adományozott 6,6 millió forint, amelyet az 5-8. szemeszter bevezetésére fordítanak. A támogatott intézmények között szerepel a gödöllői Szent István Egyetem, a Miskolci és a Veszprémi Egyetemek, valamint további nyolc középiskola az ország teljes területén. Az Axelero Internet az idén már két oktatási intézmény - a debreceni EURO Szakiskola és Szakközépiskola, valamint a zalaegerszegi School of Business Üzleti Szakközépiskola - számára tette lehetővé, hogy Lokális Akadémiaként csatlakozhasson a programhoz. A támogatás értéke oktatási intézményenként 3 millió (összesen 6 millió) forint. Az Axelero további 1 millió forintos támogatással járult hozzá a pécsi Széchenyi István Gimnázium és Szakközépiskolában folytatott szakképzés tárgyi feltételeinek fejlesztéséhez. Az idei támogatások előzménye, hogy a vállalat az elmúlt két évben három oktatási intézménynek is biztosított több mint tízmillió forintot, amely összeget az intézmények az oktatáshoz szükséges laboreszközök vásárlására fordíthatják.

A Cisco Systems a program hazai elindítása óta közel 200 millió forintot fordított a Cisco Hálózati Akadémia Programra. A programban részt vevő iskolák térítésmentesen kapják a tananyagot. A képzés részeként a tanulók gyakorlati feladatokat is kapnak, az ehhez szükséges informatikai hálózati eszközöket a Cisco Systems térítésmentesen bocsátja azon oktatási intézmények (az ún. Regionális Akadémiák) részére, amelyek a program oktatóinak képzését végzik.

A Cisco Systems, az Accenture és az Axelero Internet megállapodtak abban, hogy a képzés sikeres beindítása után értékelik a támogatással kapcsolatos tapasztalatokat, és tárgyalásokat folytatnak az együttműködés következő szakaszáról és további Akadémiák bevonásáról.

(Az [origo] kiadója az Axelero Internet Rt.)