A Microsoft ellen döntött a bíróság

Egy előzetes bírósági határozat értelmében a Microsoft köteles a Sun Java technológiáját beépíteni a Windows operációs rendszerbe.

A Java programozási nyelvet kifejlesztő Sun korábban azért fogta perbe a Microsoftot, mivel állítása szerint a szoftveróriás az amerikai trösztellenes törvényeket megszegve a Windows operációs rendszerbe saját, és nem a Sun eredeti Java Virtual Machine alkalmazását integrálta. A Java-technológia lényege, hogy a benne írt programok változtatás nélkül bármely operációs rendszeren futtathatók. A Sun úgy véli, a Java programok futtatásához használatos Microsoft-féle alkalmazás nem teljesen kompatibilis az eredetivel.

Az ügyben eljáró Baltimore-i kerületi bíróság december 23-án hozott előzetes határozata szerint a Microsoft köteles beépíteni a Windows-ba, a .Net termékekbe és az Internet Explorer böngészőbe a Java programozási nyelvének éppen aktuális változatának Sun-féle implementációját. A rendelkezés a per lezárultáig érvényben marad. Mint ismeretes, a Microsoft legutóbbi operációs rendszeréből, a 2001-ben debütált Windows XP-ből kihagyta a Javát. Bár később, a szoftverhez kiadott első javítócsomagban már a Sun platformfüggetlen programnyelve is helyet kapott, a redmondi székhelyű szoftvergyártó csak 2004-ig vállalta a Java beépítését. A Microsoft mindenesetre már a határozat kihirdetésekor közölte, fellebbezni fog a döntés ellen.

KAPCSOLÓDÓ CIKK