A román lakosság harmada nem hallott a netről

Bár Romániában az elmúlt időszakban jelentősen emelkedett az internethasználók száma, a lakosság egyharmada nem hallott a világhálóról, fele pedig még sosem csatlakozott rá - állítja egy felmérés.

A GfK Romania gazdaságkutató intézet 6529 fős mintán végzett felmérése szerint jelenleg a románlakosság 13 százaléka használja az internetet, de mindössze 6 százalékuk teszi ezt legalább heti egyszeri rendszerességgel. A felhasználók heti átlagban 5,8 órát töltenek a világhálón.

A lakosság 53 százaléka még soha nem csatlakozott az internetre, 33 százalékuk még csak nem is hallott annak létezéséről. A nethasználók 49 százaléka az elektronikus levelezés (e-mail) lehetőségeivel él, 46 százalékuk főként online csevegőket használ, 37 százalékuk emellett különböző eseményekkel kapcsolatos információkat, 26 százalékuk pedig híreket is keres a világhálón.

Az internetet használók 21 százaléka álláslehetőségek után kutat online. Az elektronikus vásárlás lehetőségével négy százalékuk él, az internetes bankszolgáltatásokat pedig csak két százalékuk veszi igénybe. Az internetet használók közel fele valamilyen közintézményben csatlakozik a világhálóra: 25 százalékuk munkahelyükön, 17 százalékuk az oktatási intézményekben, a többiek internet-kávézókból, teleházakból böngészik a hálózatot.