A kolléga a hackernél is veszélyesebb

Azok az amerikai cégek, amelyek a hackerektől féltik leginkább titkaikat, jobban teszik, ha inkább korábbi alkalmazottaktól, riválisaiktól, esetleg beszállítóiktól tartanak.

A PricewaterhouseCoopers, az Amerikai Kereskedelmi Kamara és az Amerikai Iparbiztonsági Társaság által közösen végzett tanulmány a szellemi tulajdont leginkább fenyegetőnek a "bennfentes" veszélyforrást tekinti. A legkülönbözőbb méretű amerikai cégek élén álló 138 megkérdezett vezérigazgató 40 százaléka nyilatkozott úgy, hogy 2000. július 1. és 2001. június 30. között vesztesége származott bizalmas információk elvesztéséből. A tanulmány a vizsgált időszakban 59 milliárd dollárra taksálja azt a veszteséget, amely az amerikai cégeket a szellemi tulajdon ellopása miatt érte. Ez a veszteség jórészt a perköltségekből és a várható bevétel elmaradásából adódott össze. A legveszélyeztetettebb területek a kutatás-fejlesztés, az ügyfél és a pénzügyi adatok.

A hackereket csak az ötödik helyre sorolták, mint kockázati tényezőt vagy a szellemi tulajdonra leselkedő veszélyforrást. Társaságukban a beszállítók, a cég alkalmazottai, partnerei, a hírszerző szolgálatok, a külső gyártók és a média találhatók. Mindazonáltal, mivel egyre több érzékeny vállalati információt tárolnak és forgalmaznak informatikai rendszerekben, a hackerproblémára nagyobb figyelmet kell fordítani.