Még mindig működnek a tálib weboldalak

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Az USA kormányzata azt állítja, hogy a Pakisztánban székelő, hetilapot kiadó Darb-i-Mumin kapcsolatban áll Al-Rasheed Trusttal, egy iszlám jóléti szervezettel, amely valójában terrorista csoportokat pénzel Afganisztánban, Kasmírban és más országokban.

A Darb-i-Mumin egyik weboldala, a "Taliban Online" többek között bankszámlaszámokat és más információkat tesz közzé, amelyek révén pénzzel, ruhával, élelmiszerrel lehet támogatni az Afganisztánt uraló fundamentalista rezsimet. A http://www.ummah.net/dharb címen elérhető honlap előkelő helyen áll a nemzetközi webes keresők toplistáján - ugyanis akli a "tálib" szóra keres, jó eséllyel ezt a lapot kapja eredményül.

A szervezet amerikai honlapját, a Dharb-i-munim.comot még szeptember végén bezáratták az Egyesült Államokban. A szolgáltatás Nagy-Britanniában működő változatát is hamarosan felfüggeszik, a pakisztáni verzió (http://www.ummah.net.pk/dharb) még mindig szolgáltat.

A Darb-i-Mumin oldalak fenntartója Abdul Mujahib, akinek nevén van a talibanonline.com, a taleban.com, és egyes információk szerint a taliban.com is. Mindhárom .com végződésű cím intenzív hackertámadásoknak volt kitéve már a szeptember 11-i terrorcselekmények előtt is, és azt követően is. A címek közül jelenleg egyik sem érhető el.

Az Afganisztánt vezető tálibok idén augusztusban megtiltották az internetezést az országban. A szabály mind az afgánokra, mind az afganisztánba látogató külföldiekre érvényes. Az egyetlen kivétel egy kormányhivatal, amelyet csak államilag megbízhatónak ítélt személy vezethet. A többi hivatalnak külön engedélyt kell beszereznie ahhoz, hogy felléphessen a világhálóra.

[origo]

Korábban:

Afganisztánban ezentúl tilos internetezni

Földműveseket kényszerítenek harcra a tálibok - az [origo] tudósítója Afganisztánból