A lemezipart támadja az új MyDoom

Vágólapra másolva!
Újabb változatban terjed a korábbi hetekben világszerte nagy felfordulást okozott Mydoom vírus. A károkozó F variánsa az Amerikai Hanglemezkiadók Szövetségének (RIAA) weboldalát támadja a fertőzött PC-kről.
Vágólapra másolva!

A MyDoom és Novarg néven ismert számítógépes féregvírus egy újabb változatának lassú terjedésére hívják fel a figyelmet szakértől. A MyDoom.F elődeihez hasonlóan változó táegyű és szövegű e-mail üzenetek csatolt fájljaként terjed, káros töltete pedig akkor aktiválódik, ha ezt az állományt lefuttatják egy Windowst futtató PC-n.

Ebben az esetben a károkozó a merevlemezről begyűjtött adatokból véletlenszerűen legenerált e-mail címekre továbbítja magát, továbbá többek között .DOC, .JPEG, .AVI és .XLS állományokat is töröl a gépről. Emellett a legújabb MyDoomot úgy programozták, rendszeresen lekéri a Microsoft, illetve az interneten zajló illegális zenefájl-megosztás ellen küzdő Amerikai Hanglemezkiadók Szövetségének (RIAA) webhelyeket, a kiszolgálók túlterhelése céljából.

Az RIAA mostanság gyakran szerepel a hírekben online fájlcserélő hálózatok felhasználói ellen indított pereivel. Szakértők véleménye szerint a MyDoom F variánsát nem az eredeti károkozó írója, hanem valaki más készíthette. Mint ismeretes, a vírus első variánsai világszerte több millió PC-t megfertőztek, hálózatokat lassítottak be, s napokon át elérhetetlenné tették az amerikai SCO Group cég weboldalát is.