Vágólapra másolva!
Egy amerikai fellebbviteli bíróság pénteken kimondta: az internetszolgáltatóknak csak megfelelő bírói felhatalmazás megléte esetén kell kiszolgáltatniuk illegális fájlcserével vádolt ügyfeleik adatait az Amerikai Hanglemezkiadók Szövetségének (RIAA). 
Vágólapra másolva!

A District of Columbia fellebbviteli bíróságának pénteki döntése értelmében az RIAA csak bírói felhatalmazás birtokában kérheti ki azon felhasználók személyes adatait az internetszolgáltatóktól, akik akiket azok azzal vádol, hogy fájlcserélő hálózatokon illegálisan osztanak meg zenefájlokat.

A mostani határozat egy másik bíróság szintén az idei év első felében született döntését bírálja felül, mely arra kötelezte az internetszolgáltatókat, teles az RIAA számára kiadni az állítólagos jogsértők bizonyos előfizetői információit az RIAA-nak. Ennek nyomán a lemezipar érdekeit védő szervezet szeptember óta 382 felhasználó ellen indított pert, további 398 személy figyelmét pedig levélben hívta fel egy lehetséges peres eljárásra. A szervezet közlése szerint idáig 220 felhasználóval tudott peren kívül megállapodni - ennek keretében a felhasználók általában párezer dolláros büntetés megfizetését vállalják magukra.

A fellebbviteli bíróság pénteki határozata nem befolyásolja a már perbe fogott felhasználók folyamatban lévő ügyeit, ám jelentősen megnehezíti az RIAA internetes zenekalózkodással szembeni küzdelmét. Az ismertebb internetes fájlcserélő hálózatok csak részleges anonimitást képesek biztosítani felhasználóik számára: a számítógépeik azonosítására szolgáló IP címek bárki számára hozzáférhetők, azonban a felhasználók nevét és címét csak az internetszolgáltatókon keresztül tudhatják meg a a szervezet munkatársai. Míg egy korábbi határozat gyakorlatilag szabad utat biztosított az RIAA számára az amerikai netszolgáltatók illegális fájlcserével gyanúsított felhasználói számára, a mostani döntés jelentősen megnehezíti majd a szervezet munkáját: ezentúl csak bírói felhatalmazás birtokában kérhetik ki a fájlcserélők személyi adatait.