Kerekasztal a digitális archívumokról

Vágólapra másolva!
Magyarországon ma több projekt is foglalkozik interneten elérhető archívumok kidolgozásával. Koncepciók és tervek eddig is léteztek, mára a gyakorlati megvalósítás maradt - hangzott el a Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesülete (MTE) által szervezett szerdai beszélgetésen.
Vágólapra másolva!

A budapesti Független Médiaközpontban megtartott november 19-i MTE-rendezvényen a szerzői jogról szóló törvény (szjt.) EU-jogharmonizációs célú módosításának a tartalomszolgáltatásra, illetve a digitális archívumokra gyakorolt hatása volt a téma. A vitaindítót dr. Rozgonyi Krisztina, az MTE jogásza tartotta. "Kulturális örökségünk megóvásának egyik legfontosabb módja a nemzeti kulturkincs digitalizálása és minél szélesebb körben való hozzáférhetővé tétele. Ez elől most, a szerzői jogi törvény módosításának elfogadásával több akadály is elhárult. Továbbra is van azonban számos megválaszolatlan kérdés. Nem tudjuk pontosan, hogy milyen tartalmakat akarunk digitalizálni, ki fogja ezt elvégezni és ki, hogyan és mennyiért férhet hozzá a különböző anyagokhoz" - mondta el vitaindítójában a jogásznő.

Konferencia a digitális tartalmakról/techbazis/internet/20031002konferencia.htmlUniós tanácskozás a szélessávú tartalmakról/techbazis/gyorsinternet/20030716unios.htmlAz MTE a gyermekek védelméről a neten/techbazis/internet/20031002azmte.html

A bevezető beszélgetésben részt vett az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) képviseletében Kitzinger Dávid és Kovács András Bálint, a Nemzeti Audiovizuális Archívum (NAVA) felelőse, továbbá az Igazságügy-minisztériumból Gyenge Anikó.

A kormányzati szakemberek elmondták, hogy az uniós irányelvek alapján a napokban elfogadott törvénymódosítás a szabad felhasználás keretében történő digitalizálást és online publikálást két alapvető ponton érintette. Egyrészt kitágította a digitális archívumokhoz való hozzáférés lehetőségét azzal, hogy a digitalizált gyűjteményhez a feljogosított intézmények saját, belső helyiségeiben elhelyezett számítógépes terminálokon keresztül lehetővé teszi; másrészt az archiválást magát már nem csak és kizárólag a saját, fizikai műpéldányok tekintetében engedélyezi. E két változás megteremti a nemzeti digitális archívumok s így a Nemzeti Audiovizuális Archívum (NAVA) és a Nemzeti Digitális Adattár (NDA) létrehozásának szabályozási feltételeit.

Az MTE által szervezett műhelybeszélgetés célja az volt, hogy az érintettek lehető legszélesebb körének - a jogalkotás, az állami projektek, a jogkezelő szervezetek, valamint a piaci szereplők képviselőinek - egy asztalhoz ültetésével is hozzájáruljon a jelentőségükhöz mérten túlságosan régóta húzódó tartalomdigitalizálási és archiválási projektek jogi és szakmai szempontú elemzéséhez, lehetőség szerinti felgyorsításához. Az MTE folytatni tervezi az internettel kapcsolatos jogi és egyéb problémák megtárgyalását felvállaló kerekasztal-beszélgetések sorát, remélve, hogy ezen fórum beindításával elősegítheti a széles körű szakmai diskurzust.