Újra maximum biztonságot ígér a Microsoft

Vágólapra másolva!
Bill Gates, a szoftveróriás elnöke a Comdex kiállítás megnyitóján olyan új alkalmazásokat mutatott be, melyek spamtől és vírusoktól védik a felhasználót.
Vágólapra másolva!

Forrás: [origo]Gates idén immáron huszadik alkalommal tartott beszédet a Las Vegas-i technológiai kiállítás megnyitóján.A szoftveróriás elnöke idei előadását 20 évvel ezelőtti vitaindító előadásához készült prezentációból kiválasztott néhány képkockát kezdte: ezekből kiderül, 1983-ban a Microsoft olyan szoftverek kifejlesztését tűzte ki célul, melyek egyszerűen használhatóak és megbízhatóak. 2003-ra az előbbi célok durván felét sikerült elérni - véli Gates. A szoftvercég elnöke az idei rendezvényen felvázolta a társaság Seamless Computing (problémamentes számítástechnika) nevet viselő elképzelését. E révén elmosnák a jelenleg még létező határokat a különböző eszközök, alkalmazások, szolgáltatások és hálózatok között.

Várakozások szerint míg a 2000-es Comdexre még 200 ezren látogattak el, addig az idei vásárt csupán nagyjából 50 ezer érdeklődő keresi majd fel. Előadása során Bill Gates bemutatott egy karórát, amely a Microsoft SPOT (Smart Personal Object Technology) elnevezésű technológiáját használja, mely révén FM rádióhullámokon keresztül egyszerűbb információk - például sporteredmények vagy időjárási-előrejelzések - megjelenítésére is alkalmas. A szoftveróriás elnöke szerint az első ilyen eszközök megjelenése a jövő év eleje tájékán várható.

Gates előadásához kapcsolódóan a Microsoft számos új terméket is bemutatott. Ezek között megtalálható például a tábla-PC-khez szánt Windows XP Tablet PC Edition operációs rendszer 2004-es verziója, amely többek között továbbfejlesztett kézírásfelismerési képességgel, átdolgozott beviteli felülettel rendelkezik. A szoftver a jövő év közepe tájékán lesz elérhető, s a jelenlegi tábla-PC-tulajok ingyenesen frissíthetnek majd rá.

A kéretlen reklámlevelek visszaszorítása érdekében a Microsoft spamszűrő alkalmazással bővíti szervereken használatos Exchange és asztali PC-ken működő Outlook szoftvereinek képességeit. Várhatóan 2004 közepén jelenhet majd meg a cég hálózati kiszolgálókra szánt Internet Security and Acceleration alkalmazása, amely vállalati hálózatokat védelmét biztosítja majd az internetes támadásokkal szemben. Gates emellett bemutatta a cég "Dolgok, amiket már láttam" (Stuff I've Seen) nevű kutatási projektjét is. Ennek keretében a fejlesztők egy olyan katalógust hoznának létre, amellyel könnyen kereshetővé válna egy korábban már megtekintett weboldal, avagy egy régi e-mail üzenet.