Játékgép mobiltelefonba oltva

Vágólapra másolva!
A számítógépről ismert háromdimenziós játékok feelingjét és a legújabb mobilos fejlesztéseket örvözi a Nokia N-Gage telefon-videojáték hibridje. Kívül belül megnéztük és alaposan leteszteltük az öszvért.
Vágólapra másolva!

Európában október 7-én került piacra a Nokia sokak által leginkább várt mobiltelefon-játékkonzol hibridje, az N-Gage. A fantázianév egy Game Boy-szerű, színes kijelzővel szerelt eszközt takar, melynek első részleteiről a gyártó még tavaly novemberben számolt be. A piaci bevezetés előtti napon a gyártó bejelentette, a mobiltelefonként is használható játékgépből az elkövetkezendő 2 év folyamán 6 millió darabot kíván értékesíteni világszerte.

Forrás: [origo]

korábban tesztelt


Az N-Gage, mint mobiltelefon

Bár az N-Gage legfontosabb funkciói közé tartozik a memóriakártyán megvásárolható játékok támogatása, a készülékkel tulajdonosa minden bizonnyal telefonálni is kíván, ezért az sem lényegtelen, hogy ezen a téren miként teljesít.

Forrás: [origo]
A 3650-es és az N-Gage

Az eszköz egyik legnagyobb előnye, hogy háromsávos (GSM 900/1800/1900 MHz) telefonmodult tartalmaz, s gyakorlatilag ugyanazokat a funkciókat kínálja, mint a Nokia szintén a Series 60 szoftvert futtató 3650 jelű mobiltelefonja - leszámítva az integrált fényképezőgépet, amelyet az N-Gage nem tartalmaz. Méretét tekintve a játékterminál nem sokkal nagyobb a 3650-esnél, s tömege (135 gramm) is közel azonos a korábban megjelent kamerás okostelefonéval. Formája miatt azonban az N-Gage-et nem igazán lehet egy farmernadrág zsebeibe rejteni, de egy kabátzsebben már gond nélkül elfér. Billentyűi és azok kiosztása leginkább a Game Boy-éhoz hasonlítanak: baloldalt a nyolc irányba mozgatható (és benyomható) vezérlőgomb kapott helyet, a játékokban használatos akcióbillentyűként pedig a számgombok közül két kidudorodással kiemelt 5-ös és 7-es billentyűk szolgálnak.

Az eszközt a jobb oldalon elhelyezett billentyűvel tudjuk bekapcsolni, a hívásokat pedig az eszköz előlapjának tetején, a kijelző két oldalán elhelyezett piros és zöld telefonkagylót tartalmazó gombokkal lehet fogadni, illetve elutasítani. A vezérlőgomb alatt három billentyű található: az első kettő lenyomásával az MP3-lejátszót és az FM-rádiót lehet aktiválni, a harmadik pedig a menübe való belépésre szolgál. Az LCD alatt kétoldalt a finn gyártó mobiljaiban szokásosnak számító menügombok kaptak helyet - igaz, kissé távolabb kerültek a kijelzőtől, mint a hagyományos készülékek esetében.

Nokia: Nem sörnyitókat fejlesztünk/vendegszoba/20030514nokia.htmlÉv végén debütál a Nokia zsebkonzolja/techbazis/mobil/20030205evvegen.htmlMobiltelefonok a Katalógusbanhttp://vizsla.origo.hu/katalogus/ipar_es_mezogazdasag/ipar,_iparugy/hirkozlestechnika,_tavkozles/telefon/mobiltelefonok/

Az N-Gage-dzsel való telefonálás igen meghökkentő módon történik: a készülékbe épített kézibeszélő hangszórója az eszköz egyik élén kapott helyet, ezért hívás lebonyolításához a mobilt elefántfülszerűen kell az archoz tartani, ami felettébb komikus megjelenést kölcsönözhet a felhasználónak, ráadásul nem is esik kézre a készülék. Szerkesztőségünk tagjai közül azok, akik kipróbálták a telefont, szinte egyöntetűen úgy vélték, hogy szerencsésebb lett volna a mobil hátulján elhelyezni a hangszórót, ahogyan az a Nokia 3300 esetében is történt.

Szerencsére rendelkezésre áll egy másik alternatíva: a mellékelt head-set segítségével a szokásos módon lehet beszélgetni az N-Gage-dzsel.