Amnesztia járna az mp3-megosztóknak

Vágólapra másolva!
Az Amerikai Hanglemezkiadók Szövetsége (RIAA) a jövőben nem perli be azokat az mp3-letöltögetőket, akik letörlik illegálisan letöltött zenéiket és hivatalos nyilatkozatban megígérik, hogy a jövőben nem csereberélnek jogvédett anyagokat a neten.
Vágólapra másolva!

Egy, a zene-iparági szövetséghez közel álló, magát megnevezni nem kívánó forrás értesülései szerint az RIAA ezen a héten amnesztiaprogramot hirdet meg az internetes fájlcserélők használóval szemben - értesült a Reuters. Ennek keretében a szervezet nem fogja perbe azokat az internetezőket, akik az RIAA tudomására hozzák, hogy pontosan milyen forrásból töltötték le a zenefájlokat, és írásban ígéretet tesznek arra, hogy az illegálisan birtokolt állományokat eltávolítják számítógépeik merevlemezéről. Emellett a peres eljárást elkerülni kívánó zeneletöltőknek arra is ígéretet kell tenniük, hogy a jövőben nem használnak semmiféle illegális tartalmakat kínáló fájlmegosztó szolgáltatást.

Az amnesztia nem érvényes arra az 1600 felhasználóra, akiket az RIAA már peres eljárást kezdeményezett nyáron meghirdetett, a fájlcserélők használóit célzó stratégiája keretében.

Fred von Lohmann, az online szólásszabadság érvényesítéséért fellépő Electronic Frontier Foundation (EFF) jogásza úgy véli, az RIAA nem hirdethet teljeskörű amnesztiát, mivel nem képviseli az összes szerzőijog-tulajdonost, így fennállhat az esélye annak, hogy például a szervezeten kívüli lemezkiadók perbe fogjanak olyan felhasználókat, akiket az RIAA korábban már felszabadított. Maga von Lohmann egyébként nem is tanácsolja senkinek, hogy részt vegyen a lemezkiadók szövetségének amnesztiaprogramjában.