Tesztelhetők a sulinetes számítógépek

Vágólapra másolva!
Az érdeklődők a hétvégén kipróbálhatnak, tesztelhetnek néhány számítógépkonfigurációt, melyek a Sulinet Expressz program keretei közt hozzáférhetők. Az oktatási miniszter szerint a program lehetőséget és egyben elvárást is jelent.
Vágólapra másolva!

- Meghaladta az 1,35 milliárd forintot a Sulinet expressz program keretében eladott számítástechnikai eszközök értéke, pénteken pedig eladták az ötezredik számítógép-konfigurációt - közölte az oktatási miniszter pénteken. Magyar Bálint minderről az IntelAktív nap 2003 elnevezésű rendezvény sajtótájékoztatóján beszélt Budapesten. A MOM Park bevásárlóközpont mozijába pénteken és szombaton több száz érdeklődőt várnak, akik huszonöt csúcskategóriájú számítógépen próbálhatják ki a legújabb játékokat, valamint zene- és videoszerkesztő programokat. A rendezvényen bemutatkozik a Sulinet Expressz is.

Az idei nyáron indult Sulinet Expressz program segítségével jelentős adókedvezménnyel juthatnak számítástechnikai eszközökhöz pedagógusok, illetve szülők. Lényege, hogy a kedvezményezettek 3 éven keresztül, évente 60 ezer forintig leírhatják személyi jöveledelemadójukból azt az összeget, amelyet a Sulinet Expressz által támogatott számítástechnikai termékekre költöttek.


Lehetőség és elvárás

Magyar Bálint pénteken hangsúlyozta: a kormányzat célja, hogy néhány éven belül megháromszorozzák az otthoni számítógépek számát. Kiemelte, szeretnék, ha az év végéig minden pedagógusnak lenne otthon számítógépe, "a kormányzat minden feltételt biztosított ahhoz, hogy a tanárok szinte ingyen számítógéphez juthassanak". Hozzátette: egyfajta elvárás a közoktatás megújításának érdekében, hogy a tanárok éljenek ezzel a lehetőséggel, legyen otthon számítógépük. Mint mondta, erre azért van szükség, hogy a pedagógusok is otthonosak legyenek a számítógépek használatában, hiszen 2005-re Magyarország összes iskolájában elérhető lesz az internet, valamint megkezdik a digitális tananyagok használatát. Arról is szólt, hogy tovább bővítik a Sulinet expressz programban részt vevő cégek számát. A szabad demokrata politkus reményei szerint a program első egy éve alatt 10-20 milliárd forint közötti forgalmat érnek majd el.

Csepeli György, az informatikai tárca politikai államtitkára arról szólt, hogy a szerdai adatok szerint már 579 ezer internet-előfizető van Magyarországon. Hangsúlyozta, hogy a Közháló-program segítségével 2005 végén már minden településen lesz közcélú szélessávú internetelérés.

MTI - [origo]