Eddig egymilliárdért fogytak a sulinetes gépek

Vágólapra másolva!
Az oktatási tárca előzetes várakozásait felülmúló a Sulinet Expressz program sikere, az eladott számítástechnikai eszközök értéke meghaladta az egymilliárd forintot, s csütörtökig több mint 13 ezer terméket vásároltak országszerte - nyilatkozta Magyar Bálint oktatási miniszter pénteken az MTI-nek.
Vágólapra másolva!

A program keretében eddig közel 3700 otthonba került számítógép - tájékoztatott a szaktárca vezetője. Elmondta: a legtöbben Budapesten, Pest megyében, Borsod-Abaúj-Zemplén és Bács-Kiskun megyében éltek a Sulinet Expressz kínálta lehetőséggel. Az eladott eszközök értéke Budapesten meghaladta a 180 millió forintot. Közölte: jelenleg több mint 1800 hivatalos értékesítőhely van az országban, s az érdeklődők 1040 eszköz 2200 típusa közül válogathatnak. A boltokban több mint 250-féle számítógép, 70-féle szoftver, monitorok, nyomtatók, kivetítők, digitális kamerák, modemek kaphatók a program keretében.

A miniszter tájékoztatása szerint eddig legnagyobb értékben, csaknem 35 millió forintért, konfigurációkat vásároltak. A legjelentősebb, több mint 218 millió forintos forgalmat az augusztus 20-a előtti héten bonyolították az üzletek, a vásárlások általában csütörtökön és pénteken voltak kimagaslóak. Az eladott darabszám alapján a listát a multimédiás eszközök vezetik, amelyeket a monitorok, tintasugaras nyomtatók, szkennerek követnek.

Magyar Bálint elmondta, szeretné, ha karácsonyig minden magyar pedagógusnak lenne otthon számítógépe. - Ez egyszerre lehetőség és gyengéd elvárás is - fogalmazott a miniszter. Elmondta: azon tantestületek között, ahol november közepéig az összes tanár bekapcsolódik az akcióba, a nevelőtestület méreteinek megfelelően 10 millió, 5 millió és 2 millió forint értékű utalványt sorsolnak ki, amelyből az iskolák informatikai felszereltségüket javíthatják. A miniszter várakozásai szerint ezek az eszközök már karácsony után az iskolákban lehetnek.

Magyar Bálint kitért arra is, hogy várhatóan szeptember végéig pályázatot hirdetnek, hogy újabb cégek kapcsolódhassanak be a Sulinet Expressz programba.