Több milliárdos költséggel indul a Közháló

Vágólapra másolva!
Az  elkövetkező napokban az informatikai minisztérium hét közbeszerzési eljárást indít a közcélú intézmények elektronikus összekapcsolását biztosító Közháló Program első fázisának megvalósítására.
Vágólapra másolva!

A Közháló Program közcélú intézmények, közösségi hozzáférési helyek elektronikus kommunikációs infrastruktúráját biztosítja. Kovács Kálmán egy szerdai budapesti sajtótájékoztatón elmondta, hogy a Közháló nem egy új hálózat kiépítése állami beruházás formájában, hanem a piaci szereplők szolgáltatásainak igénybevétele.

A szaktárca szerint a Közháló a közcélú intézmények, közösségi hozzáférési helyek (a kormányzati informatikába nem tartozó helyi közigazgatási szervek, közintézmények, iskolák, közfeladatot ellátó egyéb szervek, civil szervezetek) elektronikus kommunikációs infrastruktúráját hivatott biztosítani. Ennek megfelelően a Közháló egy olyan informatikai hálózat, amely egymással összekapcsolt, de önálló egységekből, úgynevezett alhálókból áll össze. Az egyes alhálók egymástól függetlenül valósíthatók meg, illetve fejleszthetők tovább.

"Az első fázisban 7300 végpontot érünk el 2530 településen" - közölte a miniszter. Kovács Kálmán a közbeszerzési eljárások pontos értékét nem határozta meg, annyit mondott, hogy ez több milliárd forintot tesz ki. Hangsúlyozta, hogy a közháló megvalósulásával a civil szférának nyújtott szolgáltatások minősége jelentősen javulhat, és olcsóbbá is válhatnak.

A közbeszerzési eljárások közül az elérési szolgáltatás biztosítására a tárca 68 területi egységre írt ki a pályázatot, amit külön-külön értékelnek, így szélső esetben az is elképzelhető, hogy a tendernek 68 különböző nyertese lesz.