Vágólapra másolva!
Kipróbáltuk a Hewlett-Packard legújabb, 3 megapixeles belépőszintű digikameráját, amely bár átlagos képességekkel rendelkezik, alapcsomagjához néhány érdekes kiegészítőt, egy dokkolót és egy távirányítót is mellékel a gyártó.
Vágólapra másolva!

Forrás: [origo]A világ legnagyobb számítástechnikai cégei közül elsőként a Hewlett-Packard ismerte fel a digitális fényképezésben rejlő üzleti lehetőséget, s már évek óta sorra mutatja be kameráit, melyek az alsó-, illetve középkategóriában mérkőznek a vásárlók kegyeiért. Szerencsére a HP azt is felismerte, hogy az optika nem az ő szakterülete, ezért digikameráinak objektívjét a Pentax szállítja. A fényképező külsejét tekintve egyébként inkább a manapság divatos elektronikus kütyükhöz, nem pedig egy hagyományos fényképezőgépekhez áll közelebb, de könnyen meglehet, hogy a gyártó ezen filozófiája az évek során sikeres lesz majd.

Általános jellemzők

Tekintse meg tesztképeinket!javascript:open_doc('http://www.origo.hu/galleries/HP_Ph2003811122949/index2.html',510,480)Digitális fényképezőgépek linkjeihttp://vizsla.origo.hu/katalogus/ipar_es_mezogazdasag/ipar,_iparugy/muszeripar,_muszertechnika/optika._foto-_es_filmtechnika/fototechnika/digitalis_fenykepezes/digitalis_fenykepezogepek/

A HP az idei trendhez igazodva 1 / 2,8 collos, 3 millió képpontos érzékelővel látta el a gépet, mellyel így 2080 x 1542 pixeles JPEG (EXIF 2.2) formátumú képeket készíthetünk. Sajnos tömörítetlen képek nem menthetők, bár ez ebben a kategóriában nem is követelmény, legalábbis egyelőre. Az érzékelőlapka ISO 100/200/400 érzékenységre állítható. A képeket egy 38-114 mm (kisfilmes rendszerre átszámítva) átfogású zoomobjektív "rajzolja", melynek induló fényereje rendre F2,5 - F5. A kamerával mozgóképet is rögzíthetünk, 320 x 240 képpont felbontással. A rendelkezésre álló leghosszabb záridő 15 másodperc, míg a legrövidebb 1/2000 másodperc. Az élességállítást TTL autófókusz rendszer végzi. A fénymérés módja érdekes módon alapesetben a manapság kicsit elavultnak számító középre súlyozott, de használhatunk kiértékelő és szpot mérést is, valamint expozíció korrekcióra is van lehetőség. Bár számos felvételi mód áll rendelkezésre, igazi manuális beállításokra nincs lehetőségünk. Ellenben a fehéregyensúlyt akár közvetlenül is állíthatjuk az automata, illetve előre beállított értékek mellett. A beépített vaku is többféleképpen használható: automata, derítő vagy vöröszem-hatás csökkentő módban.

A komponáláshoz az optikai átnézeti keresőt és a 1,5 collos LCD kijelzőt is használhatjuk. A kamera 16 MB belső memóriája mellett Secure Digital memóriakártyára menthetjük a képeket. Az energiaellátást két AA ceruzaelem vagy akkumulátor biztosítja. A Photosmart 735 mellé egy dokkolót is kapunk, mellyel egyszerűbbé válik a képek számítógépre töltése és az akkuk töltése is. A dokkolóhoz egy távirányító is tartozik.

Kezelőszervek és kialakítás

Forrás: [origo]A Photosmart 735 kissé robosztus kompaktkamera. A gép vastagságának és a markolatnak köszönhetően igen jó fogás esik rajta. Kategóriának megfelelő műanyag vázat kapott, viszont az összeszerelés minőségének, a formának, és a tömegnek köszönhetően kifejezetten masszív a fényképező. Kissé szokatlan a digitális kameráknál a külön folyadékkristályos kijelző, de kétségkívül hasznos lehet a gyors beállítások elvégzéséhez. A gép formatervezése kissé nehézkes érzést nyújt; szigorú és puritán, bár az itt-ott megjelenő krómutánzatok némi eleganciát csempésznek a hivatalnok stílusba.

Az előlapon a kikapcsolt állapotban a vázba húzódó objektíven túl a vakut és a keresőt találjuk, illetve a markolat tövében az önkioldó visszajelző lámpáját és a mikrofont. A jobb oldalon a markolattal egybeöntve a csuklópánt rögzítésére szolgáló gyűrűt és a memóriakártya foglalatának fedele, a baloldalt pedig az USB, az A/V és az adapter csatlakozók sorakoznak egy áttetsző fedél alatt, mely rugalmas műanyagból készült. A gép tetején kategóriájában szokatlan módon egy monokróm kijelző található, melyről az aktuális vakumód, a képminőség és a felvételi mód olvasható le. Ettől balra az előbbiek állítására szolgáló három gomb, balra az exponáló gomb és a videó mód aktiválására szolgáló billentyű kapott helyet.

A hátlapnak majdnem a közepére került az 1,5 collos LCD kijelző, melyet körbevesznek a kezelőszervek. A bal oldalán felvételi és a lejátszás módban az LCD-t bekapcsoló, illetve a nyomtatásra, levélküldésre szolgáló menüt indító gombok. Jobbra a navigáláshoz szolgáló nyilak és az OK billentyű kapott helyet. A hátlap tetején, középen a főkapcsoló, a jobb felső sarokban pedig a zoomot szabályzó csuszka található. Alattuk a baloldalon az átnézeti kereső betekintő nyílása kapott helyet. A működtetéshez szükséges két AA elemet alulról kell behelyezni a Photosmartba. Ugyancsak alul találjuk még a dokkoló csatlakozóját és a hangszórót is, valamint az állványmenetet is.

Forrás: [origo]A Photosmart 735 vezérlése leginkább egy számítógépet idéz, a menü előhívása is kissé nehézkes és lassú. A fenti kijelző energiatakarékossági okokból kerülhetett a gépre, hiszen az alapbeállítások könnyen állíthatók rajta, bár magát a felvételi módot egy tárcsán könnyebb lenne állítani, mint az apró gombot nyomkodni esetenként hatszor-nyolcszor is. Az viszont egyenesen érthetetlen, hogy miért került a képminőség állítása és a nyomtatás külön billentyűre, hiszen ezeket az ember nem állítgatja folyamatosan, így nyugodtan kerülhettek volna a menübe. Hasznosabb lett volna az expozíciókorrekciót, a fehéregyensúly-állítást, érzékenységet vagy más, gyakran használt funkciót egy közvetlen elérést biztosító gombra helyezni.