A Microsoft immár kihívásnak tekinti a Linuxot

Vágólapra másolva!
Steve Ballmer, a Microsoft első embere elismerte, hogy a szabad szoftverek ma már a kereskedelmi termékek versenytársai lehetnek. A szoftveróriás odafigyel és szembeszáll a linuxosokkal - ígéri a vezérigazgató.
Vágólapra másolva!

- Az információtechnológiai költések visszaszorításának idején és akkor, amikor egyre több szó esik a Microsoft ügyfeleihez való viszonyáról, a nem kereskedelmi szoftverek, mint például a Linux és az OpenOffice érdekes, "elég jó" és ingyenes alternatíva lehet - írta Steve Ballmer, a Microsoft vezérigazgatója egy, a munkatársainak küldött szerdai feljegyzésében. - Általánosan igaz, hogy a nem kereskedelmi szoftverek, de különösen a Linux, kihívást jelent vállalatunk és az egész iparág számára, ezért különös figyelmet igényelnek részünkről - tette hozzá. Ballmer a CNet informatikai magazin által publikált e-mailje jól jelzi a Microsoft szemléletváltását. A vállalat korábbi vélekedése szerint a nyílt forrású, szabadon terjeszthető szoftverek nem állják meg a helyüket a piacon. A cég egyik munkatársa 2002. év eleji nyilatkozatában kifejtette, hogy a nyílt kód két alapvető problémája a fejlesztési folyamatok ellenőrzésének hiánya és az üzleti modell életképtelensége. Doug Miller ekkor olyan járműhöz hasonlította a nyílt forráskódú fejlesztést, melybe ugyan mindenki szívesen beszáll, de senki sem hajlandó a kormányhoz ülni.

Vityi: Soha nem használtam Linuxot/vendegszoba/20021025vityi.htmlSzentiványi: Idegen érzés volt a Windows/vendegszoba/20030123szentivanyi.htmlWindows linkek a Katalógusbanhttp://vizsla.origo.hu/static/informatika/szoftverek/operacios_rendszerek/Windows/

Bár Ballmer jelen vélekedése ehhez hasonló ("nincsen központ szervezet, mely a fejlődést és növekedést biztosítani tudná"), immár nyilvánvalóan versenytársként azonosítja a szabad szoftvereket. - Piacunkon mindig nagy lelkesedés övezi az új dolgokat. Ez érvényes az úgy nevezett "szabad szoftverekre" is, de mi elfogadjuk a kihívást. Tisztességes és felelősségteljesen szállunk szembe a nem kereskedelmi szoftverekkel, ügyfeleink érdekeit szem előtt tartva. Bármennyire is helyes a szándékuk, a Linux fejlesztői közösség bizonyos szinten túl egyszerűen nem képes elvégezni a szükséges fejlesztéseket - folytatja e-mailjét Ballmer.

Az indulatairól ismert vezérigazgató vélekedése is jelzi a a linuxos szoftverek terjedését: jó példa, hogy egy héttel ezelőtt a müncheni városvezetés Windows-alapú rendszereinek lecseréléséről számolt be. A bajor város önkormányzata 14 ezer számítógépen helyez el Linux operációs rendszereket az eddigi Microsoft-termékek helyett.

Ballmer egy szerdai interjúja során ugyanakkor arról beszélt, hogy a Microsoft alkalmazhatja a nyílt forráskódú szoftverfejlesztés bizonyos metódusait. - Nem számít, hogy honnan származnak, de a jó ötleteket nekünk is a fejünkbe kell vésnünk - fejtette ki a cég első embere.