Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Befalazzák a Fuji-hegyet, hogy ne láthassák a turisták

Vágólapra másolva!
Elég drasztikus döntésre szánta el magát egy japán település, Fujikawaguchiko, ugyanis a Fuji-hegy lábánál fekvő város egyik boltjánál csodálatos panoráma nyílik a hegyre, ezért rengeteg turista látogat ide, hogy fotókat készítsen. A helyiek azonban megelégelték a tömeget és a maguk után hagyott rengeteg szemetet, ezért úgy döntöttek, egy falat húznak a kisbolt mögé, eltakarva ezzel a gyönyörű kilátást, azt remélve, hogy ezáltal csökken az ide látogatók száma.
Vágólapra másolva!

Japán az egyik legújabb ország, amely csatlakozott a tömegturizmus ellen küzdő országok listájához, ugyanis az ide látogatók száma 2023 szeptemberében elérte a - covid előtti időszak - 2019-es adatok 96 százalékát, ami megterhelte az infrastruktúrát, például a közlekedési szolgáltatásokat a környezetszennyezésről nem is szólva. Így a turisztikai minisztérium „tömegturizmus-megelőzési tervet” hirdetett ki, amely 11 „mintacélpont” felé tereli a turistákat az eddigi közkedvelt úti célokkal szemben, így az ide látogatók kevésbé ismert helyeket is felfedezhetnek.

Fuji
Panoráma a Fuji-hegyre. Fotó: The Yomiuri Shimbun via AFP / Makoto Kimura / Yomiuri

Mind a 11 úti cél kivételes, természet közeli, és a japán kultúrát és történelmet helyezi a fókuszba. A kormány azt tervezi, hogy népszerűsíti és támogatja ezeket területeket, hogy jobban ki tudják szolgálni a turistákat. A tervről bővebben a turisztikai tárca honlapján olvashat.  

A tömegturizmus megfékezésére pedig nem csak "elterelik" a turistákat, de a legnépszerűbb helyeknél bizonyos korlátozásokat is bevezetnek.

A Fuji-hegy pedig kétségkívül az egyik legnépszerűbb látnivaló Japánban, ezáltal a hegyhez vezető Yoshida ösvény is. A 14,5 km-es útvonal az egyik biztonságosabb és legkönnyebben megközelíthető módja annak, hogy feljussunk az ikonikus hegyre, azonban  2024. július 1- től ezt már csak pénzért tehetjük meg. 

Az ösvényen haladva előfordultak torlódások, ami már a túrázók biztonságát veszélyeztette, így ez az egyik oka annak, hogy díjat számolnak fel.

A Fuji emellett több mint 221 000 hegymászót fogadott 2023-ban. 

Csak márciusban hárommillióan érkeztek az országba, a Fuji-hegy tavalyi látogatottsága pedig 17 százalékos növekedést mutatott a 2019-es adatokhoz képest. 

Fuji
A kilátás kitakarását szolgáló kerítés. Fotó: Anadolu via AFP / David Mareuil / Anadolu david mareuil / ANADOLU /

A döntéshozók úgy vélik, hogy ezáltal könnyebb lesz korlátozni a látogatók számát is (ami maximum 4000 lehet naponta), mivel meg kell vásárolniuk a belépőt. Emellett tilos lesz a mászás megkezdése is délután 4 és hajnal 2 között. 

A díj hozzájárul majd menedékházak építéséhez is, amelyek megvédik a látogatókat kitörés esetén (a Fuji ugyanis egy vulkán), és egyéb fenntartási karbantartási munkákhoz is, amelyek a heggyel kapcsolatosak.

A Travel Tomorrow szerint azonban Fujikawaguchiko magas turistaszámmal küszködik, a helyieket pedig különösen idegesíti az, hogy az emberek szemetet hagynak az üzlet előtt, figyelmen kívül hagyják a közlekedési szabályokat és túlzsúfolják a járdákat is. Mindezek megfékezésére ezért újabb intézkedésekre van szükség.

A város emiatt drasztikus lépésre szánta el magát és bejelentette, hogy takarófalat építenek a Lawson üzlet elé, ahonnan lenyűgöző kilátás nyílik a Fuji-hegyre.

Bár reményeik szerint ez a fal nemcsak elriasztja majd látogatókat, hanem védi a környezetet is, és megakadályozza az épületben és a helyi vállalkozásokban bekövetkezett károkat is. A várhatóan 20 méter hosszú és 2,5 méter magas fal feltehetően hamarosan elkészül, bár rengeteg kritika övezi az ötletet. Egyes lakosok szerint ez a megoldás túl messzire megy és aláássa Japán vendégszeretetét.

Nem ez az első alkalom, hogy falat emelnek csak azért, hogy elriasszák a látogatókat a népszerű turisztikai helyszínektől, ugyanis  az ausztriai Hallstatt is hasonló döntésre jutott még tavaly. 

Hallstatt polgármestere, Alexander Scheutz két kerítést emeltetett a város legszebb kilátását nyújtó részeire, csak hogy elriassza a látogatókat. Scheutz szerint az intézkedést átmenetinek tervezték, hogy felhívják a figyelmet a problémára, azonban azóta úgy döntött, tartós megoldást keresnek arra, hogy végérvényesen kitakarják a panorámát.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről