Serkenti a gazdaságot a legális szoftver

Vágólapra másolva!
Három év alatt 630 millió dolláros gazdasági növekedést jelentene a magyar gazdaságnak, ha az illegális szoftverek aránya 10 százalékkal csökkenne - derül ki egy, a BSA megbízásából készített felmérésből. 
Vágólapra másolva!

Ha Magyarországon az illegális szoftverhasználat a jelenlegi 48 százalékról 2006-ig az európai uniós átlagot jelentő 38 százalékra csökkenne, akkor az IDC nemzetközi kutatócég szerint a magyar informatikai szektor a mostani 1,6 milliárd dollár helyett 2,6 milliárd dolláros iparággá növekedne. Mindez a szoftvergyártók jogait képviselő BSA (Business Software Alliance) megbízásából az IDC által elkészített felmérésben olvasható. A tanulmányból emellett kiderül, hogy a 10 százalékos legalitásnövekedésből jelentős nemzetgazdasági előnyök származnának: további 630 millió dollárral bővülne a gazdaság, több mint kétezer új állás jöhetne létre a high-tech szektorban, s az iparág magyarországi képviselőinek árbevétele becslések szerint több mint 425 millió dollárral emelkedhetne. Mindezen változások az államháztartás számára 83 millió dollár adóbevételt hoznának.

DigitÁlom - Könyvek az internetrőlhttp://www.fokuszonline.hu/cgi-bin/start.cgi/kategoria.html?kat.id=CA1149&tag=1

Az elemzés szerint Magyarországon 1996 óta 21 százalékponttal csökkent az illegális szoftverek aránya, aminek hatására az informatikai szektor évente 1,6 milliárd dollár árbevételű iparággá nőtte ki magát.Az iparág vállalatai a magyar gazdaság fejlődéséhez is hozzájárulnak, az informatikai szektor sikerességét azonban az illegális szoftverek aránya jelentős mértékben befolyásolja - olvasható a tanulmányban. Az IDC felméréséből az is kiderül, hogy 1995 és 2001 között a belföldi szoftverek és informatikai szolgáltatások eladása éves szinten 27 százalékkal nőtt, ami átlagban 729 milliárd forint árbevételt jelentett a magyar nemzetgazdaság számára: ezen időszakban további 11 ezer informatikai állás jött létre. Az elemzés készítőinek előrejelzése szerint továbbra is a szoftveripar fogja betölteni a vezeti szerepet a magyar informatikai ágazatban, s az illegális szoftverek arányának csökkenése tovább erősítheti ezt a bővülést.