Kivetítős HDTV-k ismérvei

Vágólapra másolva!
A jelenlegi televíziós adásoknál nagyobb felbontású, jobb minőségű adást ígér a HDTV. Az Egyesült Államokban már ma is széles körben elterjedt szabványon sugárzott adásokhoz megfelelő tévékészülék is szükséges.
Vágólapra másolva!

A földfelszíni, a műholdas és a kábeles műsorszórás minősége világszerte folyamatosan javuló tendenciát mutat. Ennek oka nem csupán a technológia fejlődésében rejlik, hanem elsősorban a felhasználók növekvő igényei indikálják a kommersz média kép- és hangminőségének ugrásszerű javítását. A DVD-lejátszók rohamos terjedésével, valamint a digitális rögzítők megjelenésével várható, hogy pár éven belül hazánkban is jelentős igény támad majd a minőségi műsorszórás megjelenésére, amely vetekszik a DVD minőségével. A tengerentúlon a HDTV szabványú műsorszórás már egyes filmcsatornákon a nap 24 órájában elérhető valóság, és ennek megfelelő élvezetéhez bizony alkalmas tévékészülékkel is kell rendelkezni.

Forrás: ORIGOA következő oldalakon igyekszünk összefoglalni a HDTV (High Definition Television) nagy felbontású vevőkészülékek, és ezeken belül is a kivetítős képmegjelenítési eljárást alkalmazó televíziók legfontosabb követelményeit, tulajdonságait és előnyeit. Továbbá igyekszünk segítséget nyújtani abban, hogy ha valaki a hazánkban még csak műholdon elérhető, HDTV-minőségű műsorok vételére alkalmas kivetítős televíziókészüléket szeretne vásárolni, milyen lényeges problémákkal szembesülhet. A nagy üzletközpontokba betérve több típusú kivetítős készülékkel találkozhatunk, de sajnos elképzelhető, hogy a bolti eladók többsége még kevesebbet tud mondani a termékekről, mint amennyit mi magunk már tudunk, illetve az interneten esetleg heteket is keresgélhetünk, mire minden szükséges információt megszerzünk egy adott készülékről. A következő hasábokon igyekszünk néhány lényeges tulajdonságot és ismérvet összefoglalni a kivetítős HDTV-kkel kapcsolatban.

A kanapé és a képméret

A vásárlás során az első szempont lehet, hogy mekkora méretű készüléket szeretnénk. Ez jelentheti a képátló méretét, de jelentheti az egész televízió kiterjedését is. A nagy képernyős, úgynevezett hátsó vetítésű (RPTV, rear projection television) projektoros televíziók képátlója 40 inchnél, azaz kb. 1 méteres képátlónál kezdődik. Ha belegondolunk, ez nem sokkal nagyobb a házimozi kategóriában kapható hagyományos, képcsöves készülékek 36 inches képátlójánál, ezekkel szemben azonban komoly előnyt jelent, hogy a kivetítős televíziók mélysége lényegesen kisebb, ezáltal közelebb helyezhetők a falhoz, ami megnöveli a rendelkezésre álló teret. Az RPTV készülékek tehát kisebb nappali szobákban, illetve nagyobb hálószobákban is lehetőséget nyújthatnak a házimoziélmény megvalósítására.

23 collos kijelző az Apple-től/techbazis/hardver/2002041523collos.htmlItt a távkapcsolóval szerkeszett tévéműsorok kora/techbazis/multimedia/20011104itta.html

Felmerülhet a kérdés, hogy mekkora az ideális képernyőméret és milyen közel üljünk a készülékhez. A kivetítős tévéknek megvan az az előnye, hogy a képcsöves készülékekhez képest kevésbé sugároznak. Míg a CRT képcsövek felületét közvetlenül bombázzák az elektronok, addig az RPTV képernyőjén megjelenő képet egy erőteljes fényforrás vetíti ki, amely így kevésbé károsítja a szemet. Ezért lehetséges az, hogy a kivetítős televíziókat közelebbről is lehet nézni.

A nézőtávolság kiválasztásakor figyelembe kell venni, hogy elég közel üljünk a képernyőhöz ahhoz, hogy valódi moziélményben legyen részünk, de azért elég távolságot tartsunk, hogy a képek zavaró pixelezettsége láthatatlan maradjon. Ajánlások szerint a 16:9-es méretarányú, kivetítős HDTV készülékeknél az optimális nézőtávolság a képátló másfélszerese. Ez azt jelenti, hogy egy 1 méteres képátlójú, szélesvásznú RPTV-től 1,5 méter távolságban ülve tökéletes moziélményünk lehet. Ez egy kicsit közelinek tűnhet, de mindenesetre érdemes egy film erejéig kipróbálni. A kivetítős tévéknél további megkötést jelenthet, hogy a képernyő vízszintes középvonalának illik szemmagasságban elhelyezkednie.