Nokia 7650: hódít a mobil-multimédia

Vágólapra másolva!
Leteszteltük, hogy mire képes a Nokia képes-színes MMS-telefonja, amely nagy méretű kijelzővel, beépített digitális fényképezőgéppel és egy joystickkal is rendelkezik. Az eszközre különböző alkalmazások is telepíthetők.
Vágólapra másolva!

Hazánkban körülbelül egy hónapja kapható a finn Nokia egyik rég várt okostelefonja, amely a 7650-es típusszámot viseli. Az új készülék első ránézésre nagyobb hasonlóságot mutat egy Game Boy zsebkonzolhoz, mivel előlapján a kijelzőn kívül csupán három gomb, és egy joystick található. Az alsó rész kihúzását követően persze rögtön megváltozik a helyzet, itt található ugyanis a billentyűzet, amelynek kiosztása gyakorlatilag megegyezik egy átlagos mobiltelefonéval.

Forrás: ORIGOA GPRS-képes, kétsávos 7650-es Nokia nem tartozik a legkisebb méretű, pehelykönnyű modellek közé. Tömege 154 gramm, méretei: 114x56x26 mm, a kijelzőé pedig 35x41 mm (maximális felbontás: 176x208 képpont, 4096 szín). A Nokia készülék gyakorlatilag egy hangyányival - 3 mm-rel - keskenyebb és rövidebb az [origo]-n korábban tesztelt, hasonló paraméterekkel rendelkező Sony Ericsson P800-as telefonnál, amely azonban csak az év vége tájékán kerül majd piacra.

Összességében elmondható, hogy a 7650-es méreteit tekintve a hagyományos mobilok és a kommunikátorok közé sorolható, azaz nemigen lehet zsebben hordozni anélkül, hogy ne zavarná a felhasználó kényelmét. A készülékhez mellékelt 750 mAh-s lítium-ion akkumulátorral körülbelül legfeljebb 2 napig tudtuk használni a telefont egy töltéssel. Szerencsére az akkumulátort elég gyorsan, durván másfél óra alatt fel lehet tölteni.

A termék dobozában magán a készüléken és az akkumulátoron kívül egy hálózati adapter, egy PC-s szoftvereket tartalmazó CD, illetve a használati útmutató található. Mint minden mobiltelefon, így a 7650-es esetében is be kell helyeznünk a SIM kártyát a készülékbe, mielőtt megkezdhetnénk annak használatát. A SIM kártya foglalata a Nokia legújabb telefonjában elég érdekes helyre került: ahhoz, hogy hozzáférjünk, előbb le kell nyitni a billentyűzetet, majd a hátlapon, a digitális fényképezőgép objektívje feletti műanyag fedlapot kell eltávolítani, és az ott lévő résbe kell becsúsztatni a kártyát.

Külső és kezelhetőség

Néhány szó a telefon külsejéről: a készülék tetején a head-set csatlakozóját, illetve az integrált kihangosító apró hangszórója található, bal oldalon a kihangosító aktiválására és kikapcsolására szolgáló gomb helyezkedik le, jobb oldalon pedig a bekapcsológomb árválkodik. Az előlapon a kijelző alatt két billentyű helyezkedik el, ezek aktuális funkciója mindig megjelenik felettük a kijelzőn. A bal oldalt lévő billentyű lenyomásával mindig a főmenübe juthatunk, amelyben pedig a négy irányba mozgatható, és benyomható aprócska botkormánnyal tudunk navigálni. Fontos kiemelni, hogy a Nokia 7650 nem rendelkezik érintőkijelzővel, nincs lehetőség tehát sem kézírás-felismerés, sem pedig a ceruzás vezér használatára (igaz, a Nokia egyik korábbi termékeiben, még kommunikátoraiban sem alkalmazott érintőkijelzőt, ellentétben például az Ericssonnal és a PDA-gyártók 99 százalékával). A Nokia 7650-es előlapja nem cserélhető és a gyártó csak egyetlen színváltozatban árusítja a telefont.

Forrás: ORIGOA készüléken a Symbian cég azonos nevű operációs rendszerének 6.1-es verziója fut, amelyre a finn cég saját, Series 60 elnevezésű kezelőfelületét húzták rá. A Nokia 7650 továbbá támogatja a J2ME szabványt, így .JAD és .JAR kiterjesztésű Java programok fogadására és futtatására is képes a Symbianra szánt programokon (.SIS) kívül. Külső fejlesztőcégek mind a nyílt Series 60 platform, mind pedig Java alá fejleszthetnek programokat a készülékhez. A 7650-esben mindössze 3,6 MB memória áll a felhasználó rendelkezésére, ebben a kell eltárolni az üzeneteket, programokat és képeket egyaránt (hogy ez mire elegendő, arra később még visszatérünk). Tesztjeink alkalmával egy 65 kilobájt méretű játékot GPRS-en keresztül letöltve gond nélkül sikerült futtatni a készüléken. Apropó játékok! A telefonon alapból megtalálható a Nokia telefonok megismert kígyós játék színes, látványosabb változata, valamint egy képkirakós játék, amelyben akár általunk készített képeket is összerakosgathatunk. (A termékhez mellékelt CD-n további 3 játék kapott helyet.)

Noha az első Magyarországon forgalomba került 7650-esek még angol nyelvű menüvel rendelkeztek, szeptembertől már magyar nyelvű változat kerül a gépekre, szerkesztőségünkbe is már egy magyarul nyelvű menüvel felszerelt modell jutott el. Az angol nyelvű telefonok szoftverét a gyártó márkaboltjaiban díjmentesen magyarra cserélik szeptember elejétől.

Annak ellenére, hogy a Nokia új készüléke egy okostelefon, kezelése szerencsére nem túl bonyolult. A grafikus ikonokkal telített, Windows-felületre hasonlító főmenüből érhetjük el az összes alapvető funkciót, így például a fényképezőgépet, a telefonkönyvet vagy az üzenetküldést. Bár okostelefonról van szó, a szövegbevitel csak és kizárólag a mobiltelefonokon megismert módon, tehát a számbillentyűk nyomogatásával történhet. Sajnos ez eléggé nehézkes feladat, különösen hosszabb szöveg, vagy URL begépelésénél, így valószínűleg senki nem erről a készülékről fog többoldalas e-mail üzeneteket küldözgetni. E téren az egyetlen extra, hogy az ABC gomb lenyomásával szövegrészeket másolhatunk vagy vághatunk ki, illetve illeszthetünk be új helyre (copy+paste). Számunkra érthetetlen módon nem lehetséges a telefonon a betűméretet nagyobbra vagy kisebbre állítani, noha ezt maga az operációs rendszer, illetve a kijelző is minden gond nélkül lehetővé tenné.